Берое почете паметта на легендата Петко Петков. Днес той щеше

...
Берое почете паметта на легендата Петко Петков. Днес той щеше
Коментари Харесай

Берое почете Петко Петков

Берое уважи паметта на легендата Петко Петков. Днес той щеше да навърши 74 години.

" Той си отиде от този свят, само че не и от сърцата ни! Той в никакъв случай няма да си тръгне от там! Винаги ще бъде Легендата, Великанът, Голмайсторът, Великият, Ненадминатият, Незабравимият, Безсмъртният…

Благодарим ти за всичко, което ни даде, Легендо!
Оставаш вечно в сърцата ни и постоянно ще бъдеш с нас!
Легендите не умират!

Каквото и да кажем, напишем и публикуваме ще бъде малко за индивида, донесъл толкоз доста наслада на нашия град…носен на ръце…боготворен…символ на Берое! Винаги предан и живеещ със „ зелено-бялата “ концепция! До последния си час!

е роден на 3 август 1946 година в Синитево, Пазарджишко. Централен нападател на Берое в интервала 1968 – 1980 година Петков е изиграл 442 мача с екипа на Берое и е футболистът с най-вече осъществени голове за отбора – цели 300 във всички шампионати. 144 в А група, 89 в Б група, 38 в другите шампионати за Купата на България, 14 за Балканската купа, 6 за КНК и 9 за УЕФА.

Петко Петков е повторен голмайстор на А група с екипа на Берое през 1974 година, когато отбелязва 20 гола и през 1976 година – с 19 вкарани попадения. Национал на България в 33 срещи.

Двукратен притежател на Балканската купа през 1968 и 1969 година, несъмнено с обичаната „ зелено-бяла “ фланелка. Носител е на бронзов орден със старозагорци през 1972 година Петков е и първият български футболист, който минава в огромен задграничен клуб. Шампион и притежател на Купата на Австрия с тима на Аустрия Виена, за който има 51 мача с 10 гола в Австрийската Бундеслига.

Петков е съществена част от беройския отбор и при великите победи над Атлетик Билбао, Ювентус, Арка Гдиня, Хонвед, Фенербахче. Няма тим в България, чиято врата да не е поразил! На 13 септември 1972 година Петков вкарва 5 гола при успеха на Берое със 7:0 против Аустрия Виена в мач за Купата на УЕФА. В реванша им вкарва „ единствено “ 2.

След края на дейната си спортна кариера Петков беше неведнъж отпред на обичания си тим, като мнозина считат, че той е проектант на шампионския тим от 1986 година Като спортно-технически шеф на старозагорци през 2010 година той сбъдна фантазията си да вдигне трофей в България – Купата на страната.
Стадионът в родното място на Петко Петков – село Синитево е кръстен на негово име. До последния си ден той работи в ДЮШ на Берое и помагаше на всички гении. Петко Петков е Почетен жител на Стара Загора.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР