Берое е доста активен през зимния трансферен прозорец и привлече

...
Берое е доста активен през зимния трансферен прозорец и привлече
Коментари Харесай

Кънчо Кашеров пред Nostrabet: Радвам се, че започват да залагат на беройци в Берое - Футбол

Берое е много деен през зимния трансферен прозорец и притегли девет попълнения, като упованията са те да покачат отборната класа. Сред тях са четирима българи, сърбин, хърватин, бразилец, албанец и национал на Гвинея-Бисау.

потърси легендата на клуба в града на липите Кънчо Кашеров, с цел да разбере от него какво мисли за новите играчи, какво чака от родния си отбор през пролетта и по какъв начин счита, че ще продължи да се развива отсега нататък. Мнението на беройско име като Кашеров постоянно е скъпо за поколенията, защото той бе една от огромните фигури в славния отбор на Берое, донесъл единствената му до този миг шампионска купа. С националния тим пък универсалният някогашен футболист е ставал европейски първенец за юноши.

Г-н Кашеров, харесва ли Ви селекцията на Берое?

Аз вярвам на Николай Киров и се надявам, че с тези попълнения, които се вземат, ще се стабилизира тимът, през пролетта ще играем по-добре и ще имаме по-добри резултати. Защото тимът и градът не заслужават това място, на което се намира Берое. Вярвам, че треньорското управление си е направило сметки и е избрало футболистите, които са ни нужни и ще свършат работа.

Разполага ли Берое към този момент с уравновесен състав?

Предвид това, че ни напуснаха някои играчи, а други бяха продадени, е закономерно да се подсилим на всички постове и се надявам, че към този момент има огромна вътрешна конкуренция. Може би времето няма да стигне новите да се обиграят изцяло с останалите, само че пък синхронът и връзките сред обособените линии ще се усъвършенстват с мачовете, защото един съвсем нов тим не се гради за 20 дни.

На лагера в Турция бяха взети и шестима юноши на клуба, като двама от тях – Дамян Йорданов и Васил Василев, вкараха и голове.

Аз това от дълго време желая да го виждам – да стартират да притеглят наши юноши в мъжете и да се дава късмет на младите ни момчета. Радвам се, че тези треньори желаят да работят с надарените ни фрагменти.

Но и младите сами би трябвало да покажат, че заслужават треньорското доверие.

Всичко зависи от колектива, по-опитните би трябвало да подадат ръка на младите, а не да ги отстраняват. Ако този колектив е обединен на терена и отвън него, мисля, че младите ще съумяват.

Какво мислите за различен беройски кадър – Божидар Пенчев, който от есента към този момент се постанова в представителния отбор?

Божидар е с безспорни качества, само че малко забавихме неговото развиване. Още Херо като беше треньор, го вземаше при мъжете и аз вървях да виждам тренировките. Но не ми стана прелестно по какъв начин по време на двустранна игра, вместо да играе, му даваха потника да бъде непряк арбитър. А Божидар полагаше старания и се стараеше да става по-добър и по-добър, стигна и до младежкия народен отбор. При него нещата към този момент се подреждат, значимото е да бъде здрав.

Говорил съм също и с Теньо Минчев, и с Васил Драголов, и те ми споделиха, че Берое е най-силен, когато има беройци в състава.

Това е самата истина. Ние, когато станахме първенци, бяхме от школата на Берое. Лека му пръст на Христо Младенов, залагаше самоуверено на беройци. Даже си припомням, че всеки вторник, ние, младите, играехме против мъжете. Такива мачове са ставали оспорвани, че просто оттова започваш да израстваш. Аз съм играл против Петко Петков, Бог да го елементарни, учил съм се от неговото придвижване, той и другите батковци ми подсказваха: тук би трябвало да застанеш, тук би трябвало да покриеш, тук да изчакаш.

Да разбирам ли, че още веднъж е пристигнало времето Берое да има в състава свои чеда?

Това ще бъде вярната политика за развиването на клуба, още повече, че ние не разполагаме с богат финансов запас като други тимове. Трябва да се спре с тази порочна процедура, да се оферират контракти за 6 месеца или за 4 месеца на пришълци, които идват и си отиват, без да оставят диря.

Но самичък разбирате, че единствено с юноши на клуба няма да се получи?

Аз не към споделил единствено с наши юноши, само че дано да има задоволително такива. От 20 наши деца, все ще излизат двама-трима от набор. Дори и един-двама да са, отново ще е добре. Така и треньорите ще имат тласък за работа в школата да ги развиват тези деца. Не може един треньор да е взел едно дете на 12 години и когато стане на 19 години, да го пратят да се обиграва в долните групи. Едно, че там равнището е ниско, и второ, там упражняват два-три пъти в седмицата, а когато отиват на лагери, мъкнат дамаджаните с виното. Няма ли дисциплинираност, няма ли колектив, не се се построяват играчи.

Как би трябвало да се извърши това внедряване на млади беройци в мъжкия отбор?

Треньорите на мъжете наложително би трябвало да гледат момчетата от школата ни. Да, случвало се е гениите ни да падат с по 8, 9 на нула или на един, само че в случай че знаят, че ги гледат постоянно, един слаб мач ще направиш, втори слаб мач, само че като виждаш, че те следят, ще се стремиш да подобряваш формата си. Друго е, когато се демонстрира отношение към юношите и те усещат, че могат да станат футболисти. Не е казано, че 11 наши млади момчета би трябвало да влязат при мъжете, а и няма да е редно. Но отново давам за образец нашето потомство, когато методично беройски юноши се постановяваха в мъжете. Първо Теньо, след това аз, по-късно Драголов, Стефан Динев, Стоян Бончев, след това и други.

Вярно ли е, че сте упорствали още преди време пред Петър Хубчев да постанова юноши от школата?

Да. Спомням си, че при Хубчев Берое беше в шестицата и никой не можеше да ни мръдне от шестото място. Зададох му въпроса, за какво не пусне младоци да се развиват в оставащите 3-4 кръга до края на шампионата. А той ми отговори: Защото играем за награди. Така беше въобще през последните години, нашите момчета не ги пускаха да играят и ги пускаха без финансов иск да си потеглят.

Г-н Кашеров, къде очаквате да се класира Берое през пролетта?

Мисля, че може да се преборим да влезем във втората четворка и да приключим умерено шампионата. По-важно е обаче тези наши момчета от школата, които в този момент са в мъжете, да получават колкото се може повече игрови минути. Аз съм отчаян, че по предходната година не дадохме късмет на едно надарено наше потомство и освен загърбихме перспективни беройци, само че и ги отказахме от футбола. Едни от тях станаха студенти, а други отпътуваха за Англия и Германия. Това не би трябвало да се повтаря отсега нататък.

Какво бихте споделили на публиката на Берое?

Нашите почитатели са правилни и всеотдайни, само че се преобразиха малко и желаят единствено победи. Те би трябвало да се съобразят, че финансовото състояние на клуба не е цветущо, и да поддържат постоянно тима, с цел да може играчите, включително и най-младите, да се развиват и да играят за достойнството и славата на Берое и на Стара Загора.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР