Бернар Блистен, директор на Центъра за модерно изкуство Жорж Помпиду

...
Бернар Блистен, директор на Центъра за модерно изкуство Жорж Помпиду
Коментари Харесай

До две години може да има българска колекция в центъра "Помпиду"

Бернар Блистен, шеф на Центъра за съвременно изкуство " Жорж Помпиду " в Париж, посети София наскоро, с цел да изследва опциите модерно българско изкуство да стане част от сбирките на музея. Центърът " Помпиду ", който съществува от 1977 година, има една от трите най-големи сбирки от съвременно и модерно изкуство в света. Годишно през неговите изложбени зали минават над 7 млн. гости.

Идеята за българска сбирка поражда преди към две години, когато центърът " Помпиду " попълня фондовете си с огромно подаяние от модерно съветско изкуство. Тогава по думите на Бернар Блистен музеят осъзнава, че е в дълг към Източна Европа, а съответният повод да се обърне внимание на България идва от кураторката Десислава Димова, написа портал " Култура ".

Практиката на огромния френски музей за модерно изкуство е след задълбочено изследване на локалната художествена сцена да сортира произведения, които след проявлението им в Париж да станат част от неговата сбирка, подарени от колекционери или от самите създатели. За задачата в София пристигна и основният куратор на центъра " Помпиду " Никола Лиучи-Гутников, с чиито старания е основан огромният съветски план " Колекция! ".

Пред " Портал Култура " Бернар Блистен сподели, че планът за отделяне на сходни сбирки е освен това от придобиването на няколко произведения, които след време ще потънат в неимоверните фондове на музея. Целта на селекцията е " да се обхване българското изобразително изкуство в неговата многоизмерност, да се проследят връзките му с литературата и киното ". Десетина произведения на Недко Солаков сега са част от сбирките на центъра " Помпиду ", където има и видеа на Красимир Терзиев. " Българското изкуство не е незнайно. Необходимо е да се разшири вероятността, да се обогати визията за него ", съобщи Бернар Блистен. В момента тече подготовката на огромна ретроспектива на Кристо, която центърът " Помпиду " желае да покаже най-късно през 2020 година

Бернар Блистен даде обещание идейна поддръжка на кмета на столицата Йорданка Фандъкова по основаването на център за модерно изкуство в София. Работата по построяването на музея стартира в края на тази или най-късно при започване на идната година и той ще се обитава в някогашната постройка на " Топлофикация ", наоколо до НДК.

Текстът е на портала " Култура "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР