Берн. В рамките на богатата културна програма на ДП Берн

...
Берн. В рамките на богатата културна програма на ДП Берн
Коментари Харесай

В Берн бе открита изложба на български пощенски марки под надслов „Пътуване през живота на България от 1881 до 2017 г.“

Берн. В рамките на богатата културна стратегия на Директива за птиците Берн за интервала на Българското председателство бе извършено заключително мероприятие на 2 юли 2018г. в постройката на Всемирния Пощенски Съюз ВПС /UPU/- разкриване на галерия на български пощенски марки под надпис “ Пътуване през живота на България от 1881 до 2017 година “, инициирана и проведена от Посолството в Берн взаимно с UPU. Това оповестиха от
Церемонията по откриването бе съобразена и с датата на началото на участието на България в Всемирния Пощенски Съюз ВПС /UPU/. Това оповестиха от Българското посолството в Берн директно след Освобождението, а точно 1 юли 1879г. ВПС е основан през 1874г. от 22 страни-основателки, като първото учредително заседание е извършено в Берн по покана на Швейцария и по този начин ВПС и до ден сегашен резидира в Берн. Младата българска страна е една от първите, които се причисляват към ВПС.
На откриването слово произнесе българският дипломат в Швейцария доктор Меглена Плугчиева, като означи, че сполучливото първо Българско Председателство бе сполучливо освен в политически проект, само че с неповторимата опция България да стане по-популярна със своята богата история, просвета и неповторимо красива природа. Тя означи още, че в изложбата са показани над 200 марки, като измежду най-ценните са първата българска марка, издадена незабавно след освобождението, както и марките във връзка влизането на страната ни в Европейски Съюз и последната – отбелязваща първото Българско Председателство януари-юни 2018г. Особено внимание в словото си дипломат М.Плугчиева отдели на издадената и валидирана през 2016г. по самодейност на българското посолство в Берн, пощенска марка отдадена на 100 год. празник от началото на дипломатическите връзки сред България и Швейцария.
От българска страна на откриването участва още и българска делегация от МТИТС и „ Български пощи “ ЕАД, отпред със зам. министъра Д.Геновски. В приветственото си слово зам.министър отдели особено внимание на дългата и богата история на българската филателия, на редки и с висока филателна стойност пощенски марки от края на 19 и началото на 20 ти-век.
От страна на ВПС слово произнесе зам. генералният шеф Паскал Клевис, който благодари на българското посолство в Берн за самодейността да се провежда тази извънредно богата галерия, която отразява значими исторически събития от богатия на събития живот на България в интервала 1881-2017г. Българската сбирка от пощенски марки, която се съхранява в хранилището на ВПС е измежду най-големите и наброява над 1000 марки.
Той означи още, че в днешно време България е деен член на ВПС и за интервала 2017-2020г. е член на Съвета на Административното управление на ВПС.
Изложбата съдържа няколко раздела: държавна организация и конструкция на България; история, икономика; просвета и природа-флора и фауна.
На откриването участваха представители на дипломатическия корпус, на швейцарските институции, на швейцарската и българска общност.
Изложбата ще остане открита за посещаване до края на месец септември 2018г.
Предложение: Директива за птиците Берн предлага на виновните институции тази неповторима и доста богата и скъпа филателна галерия да бъде поканена и показана в Пловдив през 2019г., когато градът ще бъде Европейска културна столица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР