Берн. Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с

...
Берн. Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с
Коментари Харесай

Перспективите за продължаване на Българо-швейцарската програма за сътрудничество обсъдиха в Берн президентите Румен Радев и Ули Маурер

Берн. Перспективите за продължение на Българо-швейцарската стратегия за съдействие, с която страната ни получава експертна и финансова поддръжка в области като поощряване на икономическия напредък и възстановяване изискванията на труд, обществената непоклатимост, публичната сигурност, запазване на околната среда, върховенството на закона и подсилване на гражданското общество, разискаха в Берн президентите Румен Радев и Ули Маурер. Това оповестиха от прессекретариата на президента. По покана на своя швейцарски сътрудник българският държавен глава е на публично посещаване в Конфедерация Швейцария.
В рамките на програмата до момента страната ни е получила 72 млн. швейцарски франка по планове, които следва да бъдат изпълнени до края на 2019 година и президентът Радев акцентира устрема на България да затвърди постигнатите резултати с нейното продължение. „ Особено значими са триумфите на тази стратегия в региона на професионалното дуално образование, която обхвана хиляди български възпитаници, голям брой учебни заведения и компании “, уточни Румен Радев. Професионалното образование е фактор за понижаване на младежката безработица, за социална интеграция и насърчаването на доста дребни и междинни компании в разнообразни сфери и през идващия интервал на програмата повече средства следва да бъдат заделени точно за обучение, съобщи българският президент.
Румен Радев открои интереса на страната ни за основаване на взаимен проучвателен център в България в границите на програмата за провеждането на научни и лабораторни проучвания, от които да се възползват както българските, по този начин и швейцарските компании. “Създаването на подобен център ще бъде от изгода за бизнеса, както в Швейцария, по този начин и в България, с цел да може нашите учени и студенти да остават и да работят у нас, а резултатите от тяхната работа ще бъдат от изгода и за двете страни “, уточни президентът. Швейцария ще продължи да работи за понижаване на икономическите и обществени разлики в разширения Европейски съюз, както и в слаборазвитите региони в България, акцентира от своя страна Ули Маурер.
Двамата президенти оцениха високо съдействието в областта на сигурността и защитата. България и Швейцария да засилят обмена на информация в битката с корупцията и откриване на банковата загадка при укриване на приходи и данъчни закононарушения, прикани Румен Радев. Държавният глава акцентира и интереса на страната ни за по-тясно взаимоотношение сред банковия бранш в двете страни и при шерването на опит и въвеждане на съвременни стандарти за банков контрол, предвид на декларирания интерес на България за присъединение в вероятност към еврозоната. „ Ефективната битка с корупцията е наложителна, в случай че България желае да реализира действителен прогрес в процеса на своята европейска интеграция “, безапелационен беше Румен Радев.
Президентът Ули Маурер открои отличното партньорство сред въоръжените сили на двете страни и изрази интереса на Швейцария да взе участие в процеса на рационализация на Българската войска. Партньорството в оправянето с миграцията и реформирането на европейската политика за даване на леговище също бяха измежду акцентите на срещата.
Двамата президенти означиха позитивната наклонност за увеличение на икономическия продан сред България и Швейцария, както и в региона на туризма. Президентът Ули Маурер удостовери интереса на Швейцария за задълбочаване на икономическите връзки сред двете страни и увеличение на швейцарските вложения в перспективни браншове на българската стопанска система като осведомителните технологии и аутсорсинга.
По-рано денем българският президент беше посрещнат с публична гала във военно-въздушна база „ Мейринген “. Румен Радев и Ули Маурер следиха обучение „ Алфа Скрамбъл “, което показва бърза реакция за политане със самолети FA18 при положение на нарушаване на въздушното пространство на страната.
По време на формалната си аудиенция в Швейцария българският държавен глава е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР