Берлин заяви, че настоява за допускане на независими наблюдатели в

...
Берлин заяви, че настоява за допускане на независими наблюдатели в
Коментари Харесай

Берлин настоява Азербайджан да допусне международни наблюдатели в Карабах

Берлин съобщи, че упорства за допускане на самостоятелни наблюдаващи в Нагорни Карабах, като сподели на Азербайджан, че допускането на наблюдаващи ще покаже, че той Баку в действителност се стреми да подсигурява сигурността на живеещите там етнически арменци.


" Заедно с нашите сътрудници работим интензивно, с цел да изпратим наблюдаващи допустимо най-скоро ", съобщи немският външен министър Аналена Бербок, представена от Агенция Франс Прес.

" Ако Азербайджан допусне интернационалните наблюдаващи, това ще бъде доказателство за убеденост, че той е сериозен във връзка с уговорките си за сигурността и благосъстоянието на хората в Нагорни Карабах ", добави тя.

Арменски бежанци бягат от Нагорни Карабах, откакто Баку пое контрола над сепаратисткия щат в светкавична атака предходната седмица.

Бербок акцентира, че популацията " би трябвало да може да остане по домовете си и в родината си без боязън, в мир и достолепие ".

Но " хиляди хора се опасяват толкоз доста за живота си, че не виждат различен излаз, с изключение на да си проправят път към Армения ", добави тя.

Подчертавайки сериозния дефицит на артикули от първа нужда след месеците на обсада на региона, Бербок означи, че Германия ще усили филантропичната помощ, която дава посредством Международния червен кръст, от 2 млн. на 5 млн. евро.

Преобладаващо християнска Армения и преобладаващо мюсюлмански Азербайджан водеха две смъртоносни войни за територията след разпадането на Съветския съюз през 1991 година

Понастоящем регионът е обитаем с до 120 000 етнически арменци, само че е интернационално приет като част от Азербайджан. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР