Берлин. Втори ден в Германия има митинги на жълти жилетки“

...
Берлин. Втори ден в Германия има митинги на жълти жилетки“
Коментари Харесай

Интерфакс: За втори ден на Берлинале продължават митинги на „жълти жилетки“, те настояват да се повишат заплатите на служителите в киносалоните

Берлин. Втори ден в Германия има манифестации на „ жълти жилетки “ по местата, където се организира Берлинския кино фестивал, предава съветската организация Интерфакс .
По думите на нейния сътрудник в немската столица, в събота, макар проливния дъжд, 50 чиновници от берлинските киносалони са протестирали към главните площадки на Берлинале. Навсякъде е имало спомагателни полицейски елементи, с цел да се подсигурява сигурността на участниците в международния кинофестивал.
Активисти на митинга са декларирали пред Интерфакс, че техните претенции са свързани с „ почтено възнаграждение на труда в киносалоните “, с гледище да се усили почасовата трудова ставка.Те са носели жълти жилетки, викали са и са крещели, с цел да привлекат вниманието към себе си.
В документа, който са изготвили написа, че " 90 % от чиновниците, които продават билети, храни и питиета, оказват помощ на посетителите, отварят и затварят салоните, са отчасти наети, единствено 10 на 100 са на цялостен трудов контракт. “ Минималното почасово възнаграждение не е увеличавано от 2015 година. А по данни от федералното държавно управление това е трябвало към този момент да се случи.
Берлинският кинофестивал е един от най-престижните в света, наред с Кан и Венеция. Той се организира от 1951 година. Наградата му е „ Златна мечка “.э Той е прочут с това, че показва най-вече авторско и без значение кино, настоящи политически и обществени тематики. Тази година ръководител на журито е френската актриса Жюлиет Бинош.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР