Берлин. Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката

...
Берлин. Върховният представител на ЕС за външните работи и политиката
Коментари Харесай

Жозеп Борел: Условията на Русия за гаранции за сигурност са неприемливи

Берлин. Върховният представител на Европейски Съюз за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел съобщи, че показаните от Русия условия за даване на гаранции за сигурност са ненприемливи и предизвести, че договарянията по тях не могат да се проведат без присъединяване на представители на блока. Той изложи позицията си в оповестено в сряда изявление пред Die Welt .

" Всеки, който желае да договаря за бъдеща архитектура на сигурността в Европа, несъмнено, би трябвало да приказва с европейците. Европейската сигурност е нашата сигурност, става въпрос за нас “, аргументира се Борел. „ Само две страни не могат да договарят за това, т.е. Съединени американски щати и Русия или НАТО и Русия, даже Москва да си го показва по този метод “, сподели той. „ Сега не е следвоенният интервал. Има някои европейски страни, които не са членки на НАТО. Не би трябвало да има Ялта-2 (има поради Ялтинската конференция на съюзническите сили през 1945 г.) и в случай че [се стигне до преговори], тогава това би трябвало да бъде Хелзинки-2 “, счита ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз.

„ Ако Москва, както беше оповестено, има намерение да разиска архитектурата за сигурност в Европа и гаранциите за сигурност от януари, то това е въпрос, който визира освен Америка и Русия. Европейски Съюз би трябвало да взе участие в тези договаряния, такива договаряния имат смисъл единствено в случай че ще ще се проведат в тясно съдействие и с присъединяване на Европейски Съюз “, сподели той. „ Не желаеме и не би трябвало да бъдем апатичен фен, зад чийто тил се взимат решения “, добави Борел, като означи, че държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен споделя това мнение. Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз съобщи, че Москва от своя страна се стреми към договаряния единствено сред Съединени американски щати и Русия. „ Двама играчи, които споделят сфери на въздействие между тях. Русия желае да приказва за европейската архитектура за сигурност, без да включва Европейски Съюз - това е парадокс. Ние не одобряваме това “, сподели той.

Борел сподели, че „ за първи път съветската страна показа своя дневен ред в писмен тип, а точно под формата на този контракт “. „ Преди това в никакъв случай не се е случвало. Това вършат единствено спечелилите - споделят, че това са моите условия “, сподели той. „ Изискването на гаранции за сигурност и прекратяването на разширението на Европейски Съюз и НАТО на изток е чисто съветски дневен ред с изцяло неприемливи условия, изключително във връзка с Украйна “, аргументира се Борел. Той означи, че в случай че договарянията, както е планувано, се проведат, тогава те би трябвало да обсъдят освен Украйна и разширението на Алианса.

„ Трябва да приказваме за всички нарушавания на контракта след приемането на Заключителния акт от Хелзинки през 1975 година Не сме съгласни с доста събития в съветската външна политика и някои събития, които Москва счита за своя вътрешна работа “, сподели ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз. Сред такива събития той уточни въпроса за спазването на правата на индивида в Руската федерация и обстановката към Алексей Навални. „ Такива въпроси също би трябвало да бъдат повдигнати по време на договарянията с Москва “, сподели Борел.

Позовавайки се на вероятните отстъпки към Русия, той сподели, че „ ще се види “. „ Но не можем да вършим компромис за фундаментални правила. Териториалната целокупност и правото на суверенна страна да взема решение сама за себе си въпроса за съдействието с други страни – тези правила не подлежат на договаряне “, сподели Борел.

На 17 декември съветското външно министерство популяризира два проектодокумента за даване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и Северноатлантическия алианс. По-рано съветският президент Владимир Путин прикани НАТО да стартира основни договаряния за даване на Русия с надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност. Той посочи, че Москва има потребност точно от правни гаранции, защото по-рано западните сътрудници не са изпълнявали съответните си устни отговорности.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР