Берлин. В навечерието на авторитетния дискусионен форум на двайсетте най-големи

...
Берлин. В навечерието на авторитетния дискусионен форум на двайсетте най-големи
Коментари Харесай

Der Spiegel: В навечерието на Г-20: В Берлин се опасяват от провеждането на среща на Реджеп Тайип Ердоган с негови сънародници в Германия

Берлин. В навечерието на авторитетния спорен конгрес на двайсетте най-големи стопански системи в света в Берлин са изправени на нокти поради един на пръв взор вторичен въпрос. Управляващата огромна коалиция се притеснява, че Турция ще изпрати публична нота с искане за организирането на среща на президента Реждеп Тайип Ердоган с негови поддръжници в Германия. Един посетител, който се обрисува като най-трудният за домакина Ангела Меркел, разяснява изданието Der Spiegel.

Телевизионните фрагменти от Вашингтон обиколиха целия свят: охранителите на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се нахвърлят против протестиращи жители в ръкопашен пердах, в който употребяват крайници и юмруци. Подобни подиуми не трябва да се повтарят в северния ханзейски град Хамбург, където след броени дни стартира срещата на високо ниво на водачите от Г-20.
" Турция е наясно, че на немска земя човек би трябвало да почита правото и закона ", предизвести Мартин Шефер, представител на Министерството на външните работи на Федерална Република Германия. Затова и дума не може да става, че същите телохранители ще съпровождат Ердоган на срещата на върха.
Това, че се постанова формален представител на външнополитическото ведомство да разяснява охранителите на задграничен посетител, демонстрира още един път какъв брой е комплицирана обстановката в навечерието на идването на турския водач в Германия.
В държавните кръгове в Берлин обаче имат и по-големи страхове, а точно, че турският президент ще направи тъкмо това, което неотдавна неговият представител Ибрахим Калън разгласи в Анкара. Според програмата на присъединяване му в срещата на групата на двадесетте, Ердоган ще приказва пред свои сънародници, живеещи в Германия. Разбираемо е, че сходна среща не може да бъде проведена в Хамбург, само че " такава може да има в някой различен град ", допусна Калън.
Планираната тирада на Ердоган преди полемиките на водачите на Г-20 се възприема от някои политици от ръководещата коалиция в Берлин като провокация.
" Политика на Ердоган да се възползва от етнически турското население в Германия за своите цели ще навреди на вътрешния мир в Германия ", уверен е Нилс Аден, представител на парламентарната група на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) по въпросите за външната политика. Следователно, организирането на сходен протест " не е уместно ", безапелационен е специалистът.
Факт е, че до този миг Калън само е изразил желанието на турския държавен глава. " Няма публично искане от Анкара ", подчертаха от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия единствено преди броени дни, " и затова няма причина за това дали и по какъв начин да бъде направена инспекция " за сходно предпочитание от турска страна. Ограничението " дали " би трябвало косвено да внушава на Анкара, че такова искане ще бъде възприето като засегнатост в офиса на немския външен министър Зигмар Габриел.

Отношенията сред Турция и Германия са обтегнати в продължение на месеци

Ситуацията сред Берлин и Анкара остава напрегната към този момент месеци наред. Неотдавна кабинетът, а по-късно и фракциите на ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) утвърдиха предложение за евакуиране на военнослужещите от Бундесвера от разположената в Турция военновъздушна база на НАТО - " Инджирлик ". Крайното решение бе взето след нескончаем спор за достъпа на немска държавна делегация в базата, където са дислоцирани военнослужещите на Берлин, участващи в задачите на водената от Съединени американски щати интернационална коалиция против близкоизточната радикална формация " Ислямска страна ".
Най-мрачната сянка в турско-германските връзки обаче хвърлят случаи като този с кореспондента на националния всекидневник " Ди Велт " Дениз Юджел, който от месец февруари насам се намира в затвор в Истанбул. Тревожното е, че неговият проблем не е единствен. Наскоро от външнополитическото ведомство в Берлин потвърдиха, че броят на лицата с немски паспорт в сходно състояние се е нараснал от шест на девет души.
Всички тези условия към този момент вършат появяването на Ердоган на срещата на върха на Г-20 задоволително сложна. А в този момент и тирада пред поддръжници? На доктрина, федералното държавно управление може да откаже сходна изява, както през 2016 година направи Административният съд в град Мюнстер, провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Речта на Ердоган пред поддръжници в Германия - допустима, в случай че Дениз Юджел бъде освободен

Възможната изява на турския президент разсънва в Берлин мемоари за пролетта. Преди оферти от Ердоган парламентарен референдум, няколко политици от ръководещата в Анкара " Партия на справедливостта и развиването " проведоха манифестации в редица градове в Германия. По това време канцлерът Ангела Меркел (ХДС) и министърът на външните работи Зигмар Габриел се опълчиха на концепцията за налагането на публична възбрана от страна на Берлин на сходни изяви. Право да вземат решение получиха районните управляващи.
Най-фрапиращият образец бе плануваната тирада на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в Хамбург: тя бе анулирана, откакто органите решиха, че определената за събитието зала крие опасности за сигурността при положение на пожар.
Ситуацията в този момент не е по-малко деликатна. Ако в Берлин постъпи публично искане за среща на Ердоган с турски жители в Германия, то би трябвало да се има поради, че това се случва в изискванията на преди малко поставеното начало на предизборната битка в Германия. И в случай че управляващите на Федерална Република Германия откажат да удовлетворят желанието на Анкара, мотивирайки решението си предвид на сигурността по време на срещата на Г-20, мнозина с съображение ще отбележат, че единствено по себе си наличието на Ердоган на немска земя ще провокира протестни демонстрации.
Външнополитическият специалист на ГСДП може да си показа по какъв начин този път Берлин прави изключение за турския президент. Това ще бъде допустимо, ако " господин Ердоган пожелае да разгласи пред своите почитатели в Хамбург освобождението на Дениз Юджел ". Тогава " ние сигурно ще бъдем в положение да подсигуряваме провеждането на къса среща ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР