Берлин. Това е отблъскваща сцена, и не може да бъде

...
Берлин. Това е отблъскваща сцена, и не може да бъде
Коментари Харесай

Focus: Смях в зоната на наводненията заплашва шансовете на Армин Лашет да стане канцлер на Германия

Берлин. Това е отблъскваща сцена, и не може да бъде наречено по различен метод: претендентът за канцлер от Съюза ХДС/ХСС стои на няколко метра зад тила на немския президент, до момента в който намира верните думи за пагубното наводняване отчасти опустошения Ерфтщат, и се смее. Според немското списание Focus не е известно на какво тъкмо се е смеел Армин Лашет, само че няма значение. Важното е, че внезапно обстановката закупи сходство на карнавала в Кьолн - липсваше единствено да се плесне по бедрата от смях, до момента в който е пийнал.

Няма защо да се смеем и няма какво да честваме, продължава кореспондентът на изданието Улрих Райц. Има причина единствено за тъга, а всевъзможни други реакции са несъответствуващи тук. Да покаже точно това - такава е задачата на човек в обществена работа. Но Армин Лашет в този миг не се появи като подобен човек. Според създателя на публикацията претендентът за канцлер е изглеждал като майтапчия или комична фигура, която се пробва по този безразсъден метод да заеме поста канцлер след 26 септември.

Възможно ли е да си представим, че сходно нещо в миналото ще се случи на самата Меркел? Да се забавляваш на фона на злополуката по време на дребна, само че въпреки всичко държавна гала, което автоматизирано се подразбира, когато президентът на страната дойде на мястото на нещастието, с цел да произнесе тирада?

Както акцентира немският публицист, Меркел е общественик от 16 години. Да си държавен водач значи да се придържаш към избран жанр на държание, да разбираш интуитивно по какъв начин да се държиш обществено, изключително когато би трябвало да даваш образец на другите, да бъдеш модел и лидер за другите. В такива обстановки политическото всекидневие няма значение и партийните различия отстъпват на назад във времето, тъй като по този начин би трябвало да бъде: това са моменти на тъга и представителност, време за държавници.

За Лашет обаче явно този час не е бил подобен, написа Улрих Райц. Според него Лашет просто не е в верния формат, с цел да бъде държавен водач. Той обаче доста бързо се извини. Това прозвуча по този начин: „ Благодарен съм на президента за визитата. Приемаме доста покрай сърцето си ориста на жертвите, за които сме чували в доста диалози. И още повече скърбя за усещането, подбудено от обстановката по време на диалога. Беше неуместно и скърбя “.

И ни съжаляваме доста, че освен държанието, само че и по този начин наречените извинения на Лашет бяха толкоз несполучливи, написа кореспондентът на Focus. По негово мнение се оказа, че политикът не се извини за личното си държание, а единствено изрази страдание за основаното усещане, все едно не е отговорен за нищо.

Подобен жанр „ опрощение “ прави ситуацията за претендента за канцлер още по-жалки, убеден е създателят на публикацията. Твърди се също, че Лашет не е чул защо приказва Щайнмайер. Но по какъв начин може да бъде това? Възможно ли е да се допусна, че президентът на Германия прави хумористична карнавална тирада?

За страдание това не свърши дотук, продължава журналистът. Малко по-късно самият Лашет изнесе тирада и Щайнмайер отиде там, където преди този момент беше претендентът за канцлер от ХДС / ХСС. Изведнъж немският президент смени сдържаността си - той също се засмя. И това също е изцяло неуместно и неприлично, акцентира изданието. Възможно е с тази неверна стъпка самият Щайнмайер да се лиши от шанса да остане в президентството на страната за втори мандат.

Борбата за поста канцлер се оказа доста странна, написа Focus. Зеленият претендент надали ще се измъкне от оправянето на личните си житейски ситуации; нейният съперник от ХДС / ХСС обърка тържествено траурно събитие с развлекателно събитие. Остава да се означи, че досега единствено Олаф Шолц организира професионална предизборна акция. Кандидатът на ГСДП има огромен опит в тази политическа „ зона на удари “, каквато е канцлерството. Неправилните стъпки на Аналена Баербок и Армин Лашет евентуално ще му бъдат от изгода, заключава немското списание.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР