Берлин. Точно 202 ценни археологически находки връща в България министърът

...
Берлин. Точно 202 ценни археологически находки връща в България министърът
Коментари Харесай

Над 200 археологически находки връща министър Боил Банов от Германия

Берлин. Точно 202 скъпи археологически находки връща в България министърът на културата Боил Банов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . Той одобри скъпите предмети на специфична гала в българското посолство в Берлин през днешния ден, в наличието на представители на държавния министър по въпросите на културата и медиите на Германия и българското Министерство на културата, дипломати и представители на службите на двете страни.
Културните полезности са арестувани при опит да бъдат продадени на пазара на антики, с помощта на ефикасното съдействие сред Федералното министерство на финансите, Главната митническа работа в Берлин, Баварската държавна работа за престъпни следствия и българските институции - Националния археологически институт и посолството на страната ни в немската столица.
„ Благодаря на немските и на българските служби, на Федералното държавно управление и на българското посолство за техния професионализъм и работа по предварителната защита на трафика на културни полезности. Мисля, че дружно даваме един явен знак към всички, които имат желание да правят сходни закононарушения и противозаконна търговия с антики. Ако случаите отсега нататък стават по-редки, то ще значи, че сме съумели в задачите, които сме си сложили “, сподели министърът на културата при приемането на артефактите. „ Мястото на културното завещание е в музеите и в галериите, налично за учените и публиката “, добави министър Боил Банов. Той изрази вяра, че институциите на европейско равнище ще продължат да работят дружно и за предотвратяването и разкриването и на други сходни закононарушения за запазване на общото историческо завещание.
„ Този акт подхожда изцяло с задачите на Закона за отбрана на културните полезности, който влезе в действие през 2016 година: Германия не би трябвало да предлага пазар на обекти, които са напуснали незаконно страните си на генезис “, сподели в одобрение от името на държавния министър по въпросите на културата и медиите проф. Моника Грютерс, доктор Ян Оле Пюшел, шеф на Дирекция „ Филм, медии и интернационална активност “. Той акцентира голямото значение на разговора освен сред немските и българските управляващи, само че и на ниво Европейски Съюз за отбрана на културните полезности, в това число по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и по наскоро признатия правилник за ефикасни правила за импорт и отбрана на културните полезности от трети страни.
По време на работното посещаване в Германия министърът на културата Боил Банов ще се срещне и със сенатора по културните и европейските въпроси на провинция Берлин доктор Клаус Ледерер. Предстои двамата да обсъдят освен закононарушенията с културни полезности, само че и опциите за разширение на двустранния продан във всички области на изкуството и културата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР