Берлин/София. В 01:59 тази нощ (02:59 у нас) из югозападните

...
Берлин/София. В 01:59 тази нощ (02:59 у нас) из югозападните
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Слабо усетено земетресение в Югозападна Германия

Берлин/София. В 01:59 тази нощ (02:59 у нас) из югозападните територии на Германия поданици бяха разбудени от земетресение. Събитието е с магнитуд 3.9 (Геофизичен център в Потсдам, Швейцарска сеизмологична работа, Евро-Средиземноморски център), осведоми Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Дълбочината на източника не надминава 10 километра под земната повърхнина. Епицентърът е в региона на град Албщат, на към 60 км южно от Щутгарт. Според сведения на очевидци, оповестени в уеб страницата на Евро-центъра, интензивността на влияние в Албщат е сред V и VI степен по 12-степенната скáла. Интензивност от V степен (масово усещане-разбуждане, мощна вибрация) се отбелязва на дистанции до 20 км от епицентъра – в Бисинген и Хехинген на северозапад, Мьосинген на север и Нусплинген на югозапад. На дистанции към 30 км, от Шпайхинген и Тюбинген се оповестява за по-слаби разтърсвания – от IV+ степени. Единични сведения за събуждане – активност от III-IV и III степен – са пристигнали от дистанции до 60-65 км от епицентъра (Оберндорф, Блумберг, Констанц). Град Констанц е на Бодензее в същата провинция Баден-Вюртемберг. Жителите на този град (84 440) и покрайнините му усещаха земетресения в продължение на цяла седмица след земетресение с магнитуд 3.6, станало на 30 юли т.г. В Югозападна Германия разтърсвания са усетени на дистанции до 90 км, в това число във Фрайбург. След земетресението с магнитуд към 4, френската национална мрежа за сеизмично наблюдаване е записала второстепенен трус с магнитуд 2.1 от същото огнище в 14:31 локално време.
Според изследвания в Геофизичния институт в Потсдам, регионът е прочут в предишното и със земетресение с магнитуд в интервала 5.5-6.25.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР