Берлин. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата днес с

...
Берлин. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата днес с
Коментари Харесай

Рамуш Харадинай: Позицията на Косово е по-силна след срещата ми с Ангела Меркел

Берлин. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата през днешния ден с немския канцлер Ангела Меркел в Берлин съобщи, че позицията на Прищина след срещата е доста по-силна, цитира думите му косовското издание Gazeta Express .
Харадинай, който е на публично посещаване в Германия, съобщи, че Косово е поело ангажимент за продължение на разговора, добавяйки, че по време на срещата си с Меркел той не е бил помолен да анулира решението за налагане на 100-процентни мита върху сръбски и босненски артикули, като повтори, че те ще останат в действие. „ Искаме правото ни да се движим свободно да бъде уважавано. Ние сме съществено заинтригувани от разговора със Сърбия. Митата няма да бъдат анулирани и аз не съм длъжен да ги анулира. Обсъдихме въпроса за митническото облагане като част от по-широк подтекст на разговора, само че митата няма да бъдат отстранени, ”каза Харадинай.
Косовският министър председател също по този начин сподели, че удостоверил настояването на Прищина към Берлин немския канцлер Ангела Меркел да включи в дневния си ред въпроса за Косово. „ Косово заслужава евроатлантически интеграции. Днешната среща потвърждава, че дневният ред на Косово се преглежда вярно. Това е почитание от страна на Германия и канцлера Меркел към Косово, ”каза Харадинай. „ Косово е в по-силна позиция спрямо един час по-рано. Благодаря на Германия за тяхната кардинална позиция, тъй като те са свършили своята част от работата ”, сподели Харадинай, като се базира на позицията на Берлин за анулация на визите за жителите на Косово. Когато приказва за визи, Харадинай сподели, че Косово би трябвало да продължи лобистката си активност, с цел да може този въпрос да бъде включен в дневния ред на Съвета на Европейски Съюз. „ Канцлерът се интересуваше от продължаването на разговора, както и от неговото рамкиране. В този подтекст разгледахме въпроса за митата, само че без съответни резултати по този въпрос ”, сподели Харадинай.
Той акцентира, че Косово ще изиска признание от Сърбия по време на срещата на върха в Париж, която ще се организира на 1 юли и на която ще бъде хазаин на френския президент Еманюел Макрон. „ В Париж ще желаяме съглашение за взаимно признание. Основно искане на Косово е признаването от Сърбия, както и петте страни от Европейски Съюз, които към момента не са ни признали. ”

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР