Берлин. Предложението за резолюция след срещата на върха, която се

...
Берлин. Предложението за резолюция след срещата на върха, която се
Коментари Харесай

Beta : Преокторезолюцията за срещата в Берлин не предвижда премахване на митата или промяна на границите

Берлин. Предложението за резолюция след срещата на върха, която се организира в понеделник и вторник в Берлин, не обгръща нито промяна на границите, нито анулация на 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина, предава сръбската организация Beta .
Проектодокладът, оповестен от електронното издание на прищинския всекидневник Koha Ditore, е квалифициран от страна на Германия и Франция и е раздаден на страните, участващи във неофициалния конгрес в Берлин и там не се загатва промяна на границите, която до момента бе прокламирана като част от допустимо дефинитивно правно обвързващо съглашение за нормализация на връзките сред Косово и Сърбия, нито се загатва анулация или краткотрайно прекратяване на митата, които Косово наложи върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина и премахването на които Белград сложи като изискване за продължение на разговора с Прищина.
„ Ние, водачите на страните и държавните управления на Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Франция, Германия, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия и Словения, както и висшият представител на Европейски Съюз за външните работи и сигурността Федерика Могерини, припомняйки общото европейско бъдеще на Западните Балкани, похвалихме сполучливото съглашение, реализирано сред Гърция и Северна Македония за разногласието за името като сполучлив образец за споразумяване на конфликто, като подчертахме значимостта на съглашението за цялостното нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия и тяхната европейска вероятност и се съгласихме, че съглашението би трябвало да бъде всеобхватно и би трябвало да способства за стабилността в района “, се споделя в изказването.
Също по този начин се акцентира, че Сърбия и Косово са се споразумели да ускорят напъните си за използване на съществуващите съглашения и се ангажират още веднъж с нормализацията на разговора с посредничеството на Европейски Съюз, за постигането на дефинитивно и всеобхватно съглашение.
„ Участниците акцентират значимостта на транспарантното и всеобхватно съглашение, което ще бъде съпроводено от старания за създаване на доверие. Участниците се договориха да засилят дейностите за основаване на районна икономическа зона и всички участници потвърдиха решимостта си да си сътрудничат в границите на по този начин наречения Берлински развой. Икономиката, търговията, съдействието по въпросите на сигурността, младежкият продан и помиряването са главните стълбове на процеса “, гласи проекторезолюцията.
Подчертава се също, че участниците в срещата дават поддръжка на Регионалното бюро за младежко съдействие (RYCO) и приветстват идната среща на върха в Познан в Полша.
" Участниците се договориха да засилят съдействието си в предотвратяването на радикализма и битката против тероризма и противозаконната търговия с дребни и леки оръжия. Участниците подчертаха непоколебимата ангажираност към демокрацията, върховенството на закона, битката с корупцията и проведената престъпност и усилването на ролята на гражданското общество и самостоятелните медии. Те се съгласиха, че устойчивите промени са ключът към европейската вероятност на района и укрепването на устойчивостта на обществото към провокациите на нашето време, както на вътрешните, по този начин и външните. Те потвърдиха решимостта си за стабилността на района “, приключва изказването.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР