Берлин. Париж, Брюксел, Лондон и Берлин - европейските столици са

...
Берлин. Париж, Брюксел, Лондон и Берлин - европейските столици са
Коментари Харесай

Роб Уейнрайт, директор на Европол: Вълната на тероризъм в Европа все още не е достигнала връхната си точка

Берлин. Париж, Брюксел, Лондон и Берлин - европейските столици са разтърсени от ужаса на тероризма. А броят на нападенията от ислямисти продължава да нараства. Директорът на Европейската полицейска работа (Европол) Роб Уейнрайт е убеден, че кулминационната точка на терора в Европа към момента не е настъпила, написа немският вестник Die Neue Osnabrucker Zeitung.
Кога обаче най-накрая ще завърши всичко? На този въпрос търсят отговор доста европейци. Уейнрайт е внимателен с успокоенията. „ Заплахата от тероризъм, която имаме от едно потомство насам, е най-високата за последните 20 година И тя ще продължава да се усилва, разполагаме с доказателства за това “, съобщи шефът на Европол в изявление за изданието.
Уейнрайт напомни, че единствено през предходната година ислямисткият тероризъм е станал причина за гибелта на 135 души, а за съмнения във връзки с джихадистите са задържани 718 души – съвсем два пъти повече, в сравнение с през 2014 година „ Това е извънреден напредък и демонстрира какъв брой доста се е радикализирала част от ислямската общественост “, предизвести специалистът.
Рисковете произтичат както от терористични групировки, по този начин и от обособени лица, така наречен атентатори единаци. Основни носители на опасността са бойци, завърнали се от Сирия в страните от Европа. Екстремистки организации като „ Ислямска страна “ са доста сполучливи в интернет, употребяват обществените мрежи за агитация и набиране на почитатели.
Но точно по-големите групировки са в положение да възнамеряват и извършат огромни офанзиви. „ Нападателите може да бъдат следени или въодушевени от „ Ислямска страна “, даже и да не са били в Сирия или Ирак. Някои офанзиви са деликатно планувани, а други са плод на спонтанни дейности “, изясни Уейнрайт.
На въпрос дали Европа е във война с терористичната милиция Уейнрайт отговори: " Не. Аз не бих употребявал думата „ война “, тъй като тя носи смисъл, който терористите не заслужават “.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР