БЕРЛИН. От пратеника на „Труд“В центъра на Европа зазвучаха 100-те

...
БЕРЛИН. От пратеника на „Труд“В центъра на Европа зазвучаха 100-те
Коментари Харесай

Със 100-те родопски гайди откриха изложение в Берлин

БЕРЛИН. От пратеника на „Труд“

В центъра на Европа зазвучаха 100-те родопски каба гайди. С тях беше намерено най-голямото ревю за аграрни храни и артикули “Зелена седмица ” в немската столица Берлин. “Ако бяхте надалеч в космоса ” щяхте да чуете това, прочетоха гостите, след което чуха осъществяването на песента “Притурите се планината ”.

България беше в центъра на всички речи, а танците на отбор “Българе ” и музиката на Люси Дяковска, Печенката и квартет “Интро ” накараха публиката дълго да приветства страната ни, която за първи път е формален сътрудник на ревюто. Освен това формалните посетители и изложителите на “Зелена седмица ” видяха клип, представящ хубостите на страната ни, изработен от отбор “Българе ”. Официалното разкриване на панаира се организира на българския щанд, на който лентата прерязаха земеделският министър Румен Порожанов, немският му сътрудник Кристиан Шмид, кметът на Берлин Михаел Мюлер, еврокомисарият по земеделие Пол Хоган и останалите публични лица. Като страна-партньор България провежда и първата публична вечеря на събитието, незабавно след откриването. 3000 посетители от целия свят съумяха да опитат родни ястия като лозови и зелеви сърми, филета, зеленчуци, шопска салата, лютеница, скара и родни питиета.

Българският министър на земеделието през вчерашния ден обиколи родните щандове и приказва с всеки от изложителите. Порожанов описа и за дебатите по отношение на общата селскостопанска политика, които ще водим като ръководител на Съвета на Европа. Обсъжда се увеличение на вноските в бюджета на Европейски Съюз с 1,1 % от Брутният вътрешен продукт, с цел да се компенсира излизането на Англия от Съюза, изясни той. И добави, че всички страни са единомислещи, че директните заплащания би трябвало да бъдат продължени. Освен това ще се разисква балансиране на дотациите на другите страни-членки и таваните на заплащанията, като е добре консенсус да бъде реализират преди изборите за нов Европарламент. Обмисля се и българска мярка за напояване, която да бъде включена в Програмата за развиване на селските региони.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР