Берлин. Най-голямата щаб-квартира на разузнавателна служба в света отваря врати

...
Берлин. Най-голямата щаб-квартира на разузнавателна служба в света отваря врати
Коментари Харесай

The Guardian: Най-голямата разузнавателна щаб-квартира отваря врати в Германия

Берлин. Най-голямата щаб-квартира на разследваща работа в света отваря порти в Германия, написа английският вестник The Guardian .
Не се позволяват мобилни телефони и частни преносими компютри. Не се позволява инспекция на персонални имейли или обществени медии. И в края на деня всички карти за достъп би трябвало да бъдат заключени в сейф, са част от разпоредбите в новата постройка, написа изданието.
Повече от 1 милиард евро и 12 години след началото на строителството, Федералната разследваща работа на Германия (БНД) публично откри новия си дом в Берлин, най-големият щаб на разузнаване в света, с размери колкото 36 футболни стадиони.
Сградата, покрай мястото на някогашната Берлинска стена, е едно от най-секретни пространства на Германия, със строги правила за сигурност, които уреждат това, което чиновниците могат и не могат да създадат.
Ангела Меркел посети централата в петък и описа за историята на Разузнавателна служба на ФРГ и значимата роля, която тя играе. " В един постоянно доста замайващ свят ", сподели канцлерът, " в този момент, по-спешно от всеки път, Германия се нуждае от мощна и ефикасна външна разследваща работа. "
На мястото преди този момент се обитаваха полицейски казарми, унищожени по време на Втората международна война. След това там е издигнат източногермански състезателен стадион, опустошен като част от кандидатурата на Германия за домакинство на Олимпийските игри през 2000 година.
Приблизително 3200 от предстоящите 4000 чиновници към този момент са пристигнали и работят в новата постройка, а други към момента не се придвижват от остарялата централа отвън Мюнхен. В организацията работят към 6 500 души в Германия и по света.
Новата огромна постройка има за цел да алармира за по-самоуверена световна роля на немското разузнаване, само че организацията има доста критици в Германия, където службите за сигурност могат да провокират мемоари за Щази и Гестапо. Информацията, споделена от Едуард Сноудън през 2013 година, че организацията тясно си сътрудничи с американските и английските служби в наблюдението на цифровите връзки, шокираха мнозина и доведоха до понижаване на съдействието с Американската организация за национална сигурност.
Сградата е издигната от 135 хиляди кубически метра бетон и 20 хиляди тона стомана и има 14 хиляди прозорци и 12 хиляди порти, оповестява организацията на своя уеб страница.
Церемонията по откриването в петък беше предстояща дълго време: постройката в началото беше планувана да бъде приключена през 2011 година, само че това бе забавено заради проблеми със строителството и по други аргументи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР