Берлин. Когато руският енергиен концерн Новатек“ и белгийският оператор на

Берлин. Когато руският енергиен концерн Новатек“ и белгийският оператор на ...

Handelsblatt: Терминалите за втечнен газ са по-изгодни за Русия, отколкото за САЩ.

Берлин. Когато руският енергиен концерн „Новатек“ и белгийският оператор на газовата инфраструктура „Флуксис“ през есента на миналата година обявиха, че са дали под аренда парцел в пристанището на Рощок за изграждането на терминал за втечнен газ, това заинтересува само специалистите. Тогава бе заявено, че капацитетът на терминала за преработване на газ ще бъде 300 хиляди тона годишно. Според международния рейтинг този завод за преработка на втечнен газ ще бъде сравнително малък. В бъдеще в пристанището на Рощок круизните кораби ще могат да бъдат зареждани с екологично гориво.
Но значението на тази инсталация е значително по-голямо, отколкото може да се предположи, изхождайки от размерите й. Рощок стана символ на суровинното съперничество между Русия и САЩ, там се сблъскват геополитиката и геоикономиката. Тъй като не само руснаците, но и американците искат да продават на Германия втечнен газ и, при това, колкото може повече, пише германското икономическо издание Handelsblatt в материал, представен без редакторска намеса.
САЩ агресивно се застъпват за изграждането на терминали за ВПГ и предупреждават германското федерално правителство да не задълбочава енергийното си партньорство с Москва. Федералното правителство не иска да отговаря на техните искания, както се вижда от изграждането на балтийския газопровод „Северен поток 2“. Но в същото време Берлин разширява инфраструктурата за втечнен газ.
Неотдавна федералният министър на икономиката Петер Алтмайер реши, че тръбопроводите, които ще свързват терминалите за ВПГ с общата газова мрежа, не трябва да се плащат от инвеститорите на терминалите, те ще бъдат част от регулираната газова мрежа.
Разходите за изграждането и експлоатацията на тези тръбопроводи ще бъдат разпределени чрез системата за плащане на газ на всички потребители. В резултат на това инвестициите в терминали за втечнен природен газ трябва да станат по-привлекателни. Има конкретни планове за изграждането на нови терминали за втечнен природен газ в Брунсбютеле, Щаде и Вилхемсхафен. Но в крайна сметка Русия, а не Съединените щати, ще се възползва най-много от всичко това.
Трансатлантическите отношения никога не са били толкова лоши, колкото са сега, и няма голяма надежда, че те ще се подобрят, докато Доналд Тръмп управлява Белия дом. Отношенията между Германия и Русия са още по-лоши, но тук, поне за първи път през последните години, има желание да се обезвреди напрежението. В четвъртък започнаха срещи на представители на двете страни в Петербургския диалог в Кьонигсвинтер.
Този социално-политически форум се провежда на високо ниво. Външният министър Хайко Маас и руският му колега Сергей Лавров възнамеряват да проведат разговори. „Диалогът с Русия все още е необходим“, каза пред Маас преди срещата. Наред с другите неща, икономическите отношения и енергийното партньорство ще бъдат обсъдени в Кьонигсвинтер.

„Новатек“ сключи договор с EnBW

От това иска да се възползва „Новатек“. Компанията успя да наруши експортния монопол на руския държавен концерн „Роснефт”, поне в областта на ВПГ. Тя вече е сключила договор за доставки с баден-вюртенбергската енерго снабдителна компания EnBW. Ако в Германия се появят допълнителни терминали за втечнен природен газ, ще се отворят нови възможности за Новатек и други руски износители.
Това обаче противоречи на желанието на САЩ да намали значението на Русия като доставчик на газ за ЕС. Правителството на САЩ наблюдава развитието на събитията със загриженост. „Обръщането към Русия за доставки на ВПГ е равносилно на отстъпление от енергийната сигурност на Германия“, заяви официален представител на посолството на САЩ пред вестник „Ханделсблат“. Още повече, по нейните думи, че газът от САЩ се е оказал конкурентноспособен в Европа.
Но Берлин гледа положително на доставките на ВПГ от Русия. От гледна точка на Министерството на външните работи, няма какво да се възрази срещу доставките на руски втечнен газ. Икономическото министерство също не вижда смисъл в това да се изграждат прегради пред руския ВПГ. „Както и в случая с газа от тръбопроводите, частните компании, т.е. пазарът, трябва да решават, от кого и по какъв начин ще купуват газ“, заявиха от ведомството на Петер Алтмайер.
Преди това експертите предупреждаваха руският ВПГ да не бъде дискриминиран пред този от САЩ. „Не трябва да се допуска възникването на политически мотивирани монополи. Включително в областта на ВПГ“, заяви Андреас Кулман, управляващ „Немската енергийна агенция“ (Dena) пред вестник „Ханделсблат“. Той гледа положително на нарастващия брой продавачи на пазара за ВПГ. „Глобалното съперничество на пазара за ВПГ става все по-динамично и това е хубаво. То способства диверсификацията в доставките на газ и по този начин конкуренцията и ефективността на отрасъла. В резултат на това ще се получат благоприятни цени, които ще ускорят необходимия преход от въглища към газ в Германия и по цяла Европа“.
Кирстен Вестфал, експерт в сферата на енергетиката във „Фонда за наука и техника“ споделя тази оценка: „Руският ВПГ е интересна съставна част от глобалния пазар на ВПГ. Стремежът да се изолират определени играчи противоречи на логиката на този глобален пазар на ВПГ“, заяви тя пред вестник „Ханделсблат“.
Действително, значението на втечнения газ от Русия за Европа в последно време се увеличи значително. През изминалата зима в ЕС е доставен повече ВПГ от Русия, отколкото от САЩ, подчерта Вестфал. „Катализатор стана понижаването на цените на азиатския пазар за ВПГ“. Вестфал прави следната прогноза: „Значението на ВПГ за европейския газов пазар, най-вероятно, в бъдеще ще се увеличи“.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: focus-news.net