Берлин. Когато руският енергиен концерн Новатек“ и белгийският оператор на

...
Берлин. Когато руският енергиен концерн Новатек“ и белгийският оператор на
Коментари Харесай

Handelsblatt: Терминалите за втечнен газ са по-изгодни за Русия, отколкото за САЩ

Берлин. Когато съветският енергиен тръст „ Новатек “ и белгийският оператор на газовата инфраструктура „ Флуксис “ през есента на предходната година оповестиха, че са дали под аренда имот в пристанището на Рощок за построяването на терминал за полутечен газ, това заинтересува единствено експертите. Тогава бе декларирано, че потенциалът на терминала за преправяне на газ ще бъде 300 хиляди тона годишно. Според интернационалния рейтинг този цех за преправка на полутечен газ ще бъде относително дребен. В бъдеще в пристанището на Рощок круизните кораби ще могат да бъдат зареждани с екологично гориво.
Но смисъла на тази апаратура е доста по-голямо, в сравнение с може да се допусна, изхождайки от размерите й. Рощок стана знак на суровинното съревнование сред Русия и Съединени американски щати, там се сблъскват геополитиката и геоикономиката. Тъй като освен руснаците, само че и американците желаят да продават на Германия полутечен газ и, освен това, колкото може повече, написа немското икономическо издание Handelsblatt в материал, показан без редакторска интервенция.
Съединени американски щати нападателно се застъпват за построяването на терминали за ВПГ и предизвестяват немското федерално държавно управление да не задълбочава енергийното си партньорство с Москва. Федералното държавно управление не желае да дава отговор на техните претенции, както се вижда от построяването на балтийския газопровод „ Северен поток 2 “. Но в това време Берлин уголемява инфраструктурата за полутечен газ.
Неотдавна федералният министър на стопанската система Петер Алтмайер реши, че тръбопроводите, които ще свързват терминалите за ВПГ с общата газова мрежа, не би трябвало да се заплащат от вложителите на терминалите, те ще бъдат част от контролираната газова мрежа.
Разходите за построяването и употребата на тези тръбопроводи ще бъдат разпределени посредством системата за заплащане на газ на всички консуматори. В резултат на това вложенията в терминали за полутечен природен газ би трябвало да станат по-привлекателни. Има съответни проекти за построяването на нови терминали за полутечен природен газ в Брунсбютеле, Щаде и Вилхемсхафен. Но в последна сметка Русия, а не Съединените щати, ще се възползва най-вече от всичко това.
Трансатлантическите връзки в никакъв случай не са били толкоз неприятни, колкото са в този момент, и няма огромна вяра, че те ще се подобрят, до момента в който Доналд Тръмп ръководи Белия дом. Отношенията сред Германия и Русия са още по-лоши, само че тук, най-малко за първи път през последните години, има предпочитание да се обезвреди напрежението. В четвъртък започнаха срещи на представители на двете страни в Петербургския разговор в Кьонигсвинтер.
Този социално-политически конгрес се организира на високо равнище. Външният министър Хайко Маас и съветският му сътрудник Сергей Лавров имат намерение да проведат диалози. „ Диалогът с Русия към момента е нужен “, сподели пред Маас преди срещата. Наред с другите неща, икономическите връзки и енергийното партньорство ще бъдат разисквани в Кьонигсвинтер.

„ Новатек “ подписа контракт с EnBW

От това желае да се възползва „ Новатек “. Компанията съумя да наруши експортния монопол на съветския държавен тръст „ Роснефт ”, най-малко в региона на ВПГ. Тя към този момент е сключила контракт за доставки с баден-вюртенбергската енерго снабдителна компания EnBW. Ако в Германия се появят спомагателни терминали за полутечен природен газ, ще се отворят нови благоприятни условия за Новатек и други съветски експортьори.
Това обаче опонира на желанието на Съединени американски щати да понижи смисъла на Русия като снабдител на газ за Европейски Съюз. Правителството на Съединени американски щати следи развиването на събитията със угриженост. „ Обръщането към Русия за доставки на ВПГ е еднакво на оттегляне от енергийната сигурност на Германия “, съобщи формален представител на посолството на Съединени американски щати пред вестник „ Ханделсблат “. Още повече, по нейните думи, че газът от Съединени американски щати се е оказал конкурентноспособен в Европа.
Но Берлин гледа позитивно на доставките на ВПГ от Русия. От позиция на Министерството на външните работи, няма какво да се възрази против доставките на съветски полутечен газ. Икономическото министерство също не вижда смисъл в това да се построяват загради пред съветския ВПГ. „ Както и в тази ситуация с газа от тръбопроводите, частните компании, т.е. пазарът, би трябвало да вземат решение, от кого и по какъв метод ще купуват газ “, обявиха от ведомството на Петер Алтмайер.
Преди това специалистите предупреждаваха съветският ВПГ да не бъде дискриминиран пред този от Съединени американски щати. „ Не би трябвало да се позволява възникването на политически стимулирани монополи. Включително в региона на ВПГ “, съобщи Андреас Кулман, ръководещ „ Немската енергийна организация “ (Dena) пред вестник „ Ханделсблат “. Той гледа позитивно на възходящия брой продавачи на пазара за ВПГ. „ Глобалното съревнование на пазара за ВПГ става все по-динамично и това е хубаво. То способства диверсификацията в доставките на газ и по този метод конкуренцията и успеваемостта на бранша. В резултат на това ще се получат удобни цени, които ще ускорят нужния преход от въглища към газ в Германия и по цяла Европа “.
Кирстен Вестфал, специалист в областта на енергетиката във „ Фонда за просвета и техника “ споделя тази оценка: „ Руският ВПГ е забавна съставка от световния пазар на ВПГ. Стремежът да се изолират избрани играчи опонира на логиката на този световен пазар на ВПГ “, съобщи тя пред вестник „ Ханделсблат “.
Действително, смисъла на втечнения газ от Русия за Европа напоследък се усили доста. През миналата зима в Европейски Съюз е доставен повече ВПГ от Русия, в сравнение с от Съединени американски щати, акцентира Вестфал. „ Катализатор стана понижаването на цените на азиатския пазар за ВПГ “. Вестфал прави следната прогноза: „ Значението на ВПГ за европейския газов пазар, най-вероятно, в бъдеще ще се усили “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР