Берлин и Атина постигнаха споразумение, което ще позволи на Германия

...
Берлин и Атина постигнаха споразумение, което ще позволи на Германия
Коментари Харесай

Берлин и Атина се споразумяха за мигрантите

Берлин и Атина реализираха съглашение, което ще разреши на Германия да връща в Гърция претенденти за леговище, заяви през днешния ден представител на немското министерство на външните работи, представена от ДПА и " Асошиейтед прес ".

По думите й двете страни са се споразумели по принцип, като остава да бъдат завършени договарянията единствено по още един документ.

Сделката се отнася за претендентите за леговище, отговорност за които носи Гърция - т.е. хората, които са влезнали на територията на Европейския съюз първо в тази страна. Съгласно настоящите правила в Европейски Съюз молбата за леговище би трябвало да се преглежда от управляващите на страната, в която първо е влезнал претендентът.

Говорителят на немското външно министерство Елеоноре Петерман посочи, че с цел да влезе в действие съглашението, би трябвало да се извърши замяна на публични писма, съобщи " Франс прес ".

Съответните договаряния с Италия са в " доста напреднала фаза ", сподели Петерман. Рим обаче към този момент показва въздържаност по въпроса, като желае първо усилване на контрола по външните граници на Европейски Съюз преди каквото и да било съглашение за мигрантите, които към този момент са на европейска територия, отбелязва " Франс прес ".

Миналата седмица бе задействано аналогично съглашение сред Германия и Испания, напомнят организациите.

Тези краткотрайни двустранни контракти, посредством които засегнатите страни се ангажират по-конкретно да одобряват върнатите им мигранти в границите на 48 часа, са нужни в очакване на възможното въвеждане на обща европейска система за даване на леговище. Този въпрос обаче разделя страните, членки на Европейски Съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел даде обещание сходен вид съглашение на европейско ниво, с цел да убеди своя вътрешен министър Хорст Зеехофер да се откаже от проекта си за едностранно връщане още на границата на Германия на всеки претендент за леговище, регистриран в европейската база данни ЕВРОДАК.

Що се отнася до постигането на съглашение с Италия, Меркел предложи да се ангажира персонално с диалозите, в случай че това е належащо, съобщи ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР