Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел има много неща на главата

...
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел има много неща на главата
Коментари Харесай

The Spectator: Ангела Меркел се подготвя за реванш с Владимир Путин

Берлин. „ Германският канцлер Ангела Меркел има доста неща на главата си. В допълнение към напъните за опазване в лагера на съдружните си сътрудници, които непрестанно хвърлят взор зад рамото си към бунтуващия се Хорст Зеехофер, този уикенд Меркел ще седне с съветския президент Владимир Путин, с цел да обсъдят „ държавни работи “ в двореца Месеберг край Берлин “, написа Дейниъл Де Петрис в публикация за английското издание The Spectator . Агенция „ Фокус “ показва превод на материала без редакторска интервенция.

“Меркел и Путин имат доста за разискване. Войната в региона на Донбас в Украйна продължава, без значение от късите прекратявания на огъня, които нормално се срутват след няколко часа или (с малко повече късмет) дни. Башар Асад, индивидът на Москва в Дамаск, възнамерява понастоящем да се захване с друга безразборна военна акция в Идлиб, която може да принуди милиони сирийци да се насочат към южната граница на Турция. Газопроводът „ Северен поток 2 ", енергиен директен план, който (държавният глава на САЩ) Доналд Тръмп ненавижда съвсем толкоз, колкото и Омароса (Омароса Манигълт – някогашен консултант на президента), също е в дневния ред. И всико това на фона на подлите, нарушаващи разпоредбите съветски разследващи интервенции на европейска земя, които включват всичко – от опит да подкупят гръцките управляващи да се опълчват на смяна на името на Македония, до хипотетичния опит за ликвидиране (чрез потреблението на най-смъртноносното нервнопаралитично вещество на планетата) в рамките на Англия.

Въпросът за това дали Меркел и Путин могат да доближат до прагматични съглашения по някои неща, остава отворен за разискване. И двамата водачи са хитри, умни и настоятелен, тъй че постоянно има опция да излезе нещо от срещите посред им. Но без значение от резултатите, флиртът на Меркел и Путин в немския палат ще бъде още един епизод в съперничеството сред двамата, което най-добре може да се опише като дипломатически еквивалент на боксовите мачове на Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд от 90-те години на предишния век.

Единият (Меркел) е квантов физик и политически сървайвър, която съратниците й назовават човешки компютър. Другият (Путин) е някогашен сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и специалист в играенето със слаби карти. Двамата са били в клинч (термин от бокса – прегръдка в мача) неведнъж през годините. Имаше случай през 2007 година, при който Путин вкара своя лабрадор в стаята, знаейки, че канцлерът се ужасява от кучета (Путин твърди, че не е знаел). През 2012 година, когато Меркел разкритикува двугодишната присъда за затвор на членовете на групата Pussy Riot за забележимото неспокойствие на Путин. През есента на 2014 година, когато войната в Украйна бе най-острата си фаза, Меркел се опита да беседва с съветския си сътрудник в безкрайни телефонни диалози, преди да се откаже, разочарована от това, че няма да се стигне до никакъв дипломатически поврат. Два месеца по-късно двамата още веднъж се сблъскаха в траялите цяла нощ договаряния в Минск, където се обсъждаше дипломатическа рамка за преустановяване на насилието в Донбас и кротичък излаз от спора.

Имаше и моменти, когато двамата реализираха единодушие. Унищожаването на оповестените от Сирия химически оръжия против отхвърли от американските военни удари бе един от тях. Кампанията за смяна на НАТО през 2011 година за смяна на режима на Муамар Кадафи в Либия бе различен. Москва се въздържаше в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, а Берлин избра да се причисли към военната коалиция против Кадафи. Меркел и Путин нормално желаят да преминат през системата на ООН; Меркел, тъй като обича да предизвиква многостранните решения на международните проблеми, доколкото може, а Путин, тъй като може да употребява ветото на Москва в Съвета за сигурност, с цел да блокира американските начинания. Днес Германия и Русия са от една и съща страна във връзка с Иран поради „ любезността “ на Тръмп, който реши да се отдръпна от нуклеарното съглашение, макар че през последните 19 месеца Международната организация за атомна сила (МААЕ) близо 10 пъти ревизира дали Техеран извършва отговорностите си. Създава се чувството, че двамата имат взаимно почитание един към различен, само че нито един от тях не го споделя на глас.
Сагата „ Меркел-Путин " ще продължи и този уикенд. И двамата ще се опитат да наложат деликатно своята позиция. Възможно е да има викове и размахване на пръсти. С или без лабрадор, Меркел и Путин стартират идващия рунд от мача “.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР