Берлин. Едва сдържайки черните си сълзи, с някога бели каски

...
Берлин. Едва сдържайки черните си сълзи, с някога бели каски
Коментари Харесай

Washington Times: Краят на една епоха: Германия закри последната си мина за черни въглища

Берлин. Едва сдържайки черните си сълзи, с в миналото бели каски и гащеризони, покрити със сажди, седем миньори в Германия излязоха от металната клетка в петък, държейки последното парче черен въглен, извадено от 1000 метра под земната повърхнина, написа електронното издание на американския вестник Washington Times в материал, показан без редакторска интервенция.
Церемонията означи края на една промишленост, която постави основите на немската индустриална гражданска война и следвоенното й икономическо възобновяване.
Мъжете от мината „ Проспер-Ханиел “ алегорично предадоха на немския президент Франк-Валтер Щайнмайер голямата бучка въглища с думите „ Glueck Auf “. Старинен миньорски привет, който жестоко значи „ шанс “ и отразява несигурността на живота, прекаран в земните глъбини.
„ Тук свършва част от немската история “, сподели Щайнмайер на миньорите. „ Без нея, цялата ни страна и нейното развиване през последните 200 години щяха да са немислими “.
Мината " Проспер-Ханиел " в западния град Ботроп и още една шахта в Ибенбурен, на 100 километра (62 мили) на север, бяха последните остатъци от промишленост, която в миналото е доминирала в района и в която е имало половин милион души по време на пика й през 50-те. Заедно, те помогнаха да се хранят гладните фабрики за стомана в долината на Рур, до момента в който вносът на по-евтини, непознати въглища не направи по този начин, че „ черното злато “ на Германия да загуби блясъка си.
В продължение на десетилетия мините оцеляваха единствено с помощта на великодушни дотации. Но през 2007 година бе взето политическо решение за тяхното затваряне с заричане за предварително пенсиониране или преквалификация на останалите им служащи.
Според държавни данни от 1998 година немската въгледобивна индустрия е получила над 40 милиарда евро от федералните фондове и е трябвало да получи още 2,7 милиарда евро до 2022 година. Част от парите са били нужни за поддръжката на мините и опазване на околната среда, което включва попречване на бавното поглъщане на части от Рурската област, защото безбройните тунели се срутват с течение на времето.
Бяха изразходвани още големи суми за подкрепяне на икономическото възобновяване в района, който през последните години означи растеж в университетите, изследователските центрове и IT старт-ъпите.
Щайнмайер прикани миньорите и техните близки да гледат към бъдещето, само че и да се гордеят с просвета на гостолюбие и неприкритост. Рурският район стана многонационален с идването от началото на XIX век на многочислени преселнически талази от Полша, Италия и Турция.
Краят на дълбочинното минно дело се преглежда като тест за плануваното затваряне на шахтите за лигнитни, или кафяви, въглища, които към момента работят в Германия.
Германия към момента генерира съвсем две пети от електрическата енергия си от изгарянето на въглища, което съгласно учените не може да продължи, в случай че Германия желае да понижи излъчванията си на парникови газове. Лигнитът се смята за даже по-мръсен от черните въглища, само че остава относително на ниска цена за добиване, даже в Германия.
Повече от 400 въгледобивни региони по света ще се сблъскат с сходен напън да бъдат затворени през идващите десетилетия на фона на интернационалните старания за ограничение на световното стопляне.
Някои в Германия се притесняват, че други източници на сила - основно възобновими - може да не са задоволителни за зареждане на индустриална нация, изключително откакто страната възнамерява да затвори своите атомни електроцентрали до 2022 година
Комитет, назначен от държавното управление, би трябвало да показа отчет през февруари, в който да показа оферти за последователно унищожаване на лигнитните мини.
Към края на церемонията в петък миньорите отдадоха респект на сътрудници, които изгубиха живота си подземен. Опасностите бяха изтъкнати в понеделник, когато 29-годишен служащ беше смачкан от железна врата в шахтата на Ибенбурен.
И в петък през нощта се появиха вести за гибелта на 13 миньори при детонация в мина в Чешката република.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР