Берлин. България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир

...
Берлин. България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир
Коментари Харесай

България ще има и собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата

Берлин. България ще има и личен щанд на Лайпцигския панаир на книгата. Подкрепа за подписване на съглашение за съдействие сред Министерството на културата и фондация „ Пруско културно завещание ”, която ръководи всички държавни музеи и галерии на територията на град Берлин, получи министър Боил Банов от сенатора по културните и европейските въпроси на провинцията доктор Клаус Ледерер. Двамата се срещнаха в границите на работното посещаване на министъра на културата в Германия, оповестиха от пресцентъра на министерството . Във фондацията вземат участие представители на всички 16 федерални провинции, с които могат да се организират спомагателни диалози за замяна на изложения и сбирки, представящи богатото завещание на двете страни. По време на срещата беше разисквана взаимната изгода от размяната на събития и опит във всички сфери на изкуството, културата, медиите и законодателството.
Други съответни планове, по които Българският културен институт в Берлин търси поддръжка за реализация, са: построяването на инсталацията „ Българските букви ” на брега на река Шпрее и осъществяване на конкурс за млади пианисти, които извършват български композитори, са планувани да бъдат осъществени идната година.
Министър Боил Банов и българската делегация посетиха и централата на европейската организация „ Традуки “, където организираха диалог с Антие Контиус, началник мрежата за преводи и изп. дир. на фондация „ Самуел Фишер “. По време на срещата бяха изтъкнати преимуществата за създателите и книгоиздателите от включването на България като пълновръстен член на организацията, което следва да бъде утвърдено от Народното събрание. Едно от предложенията на министър Банов, което беше признато от домакините, е идващото съвещание на Управителния съвет на организацията да е в София през ноември идната година. Уточнено беше и през март 2020 година България да взе участие със собствен щанд на Лайпцигския панаир на книгата.
От съдействието в региона на преводите ще завоюват и театралните изкуства, които ще разширят опциите за слагане на творби от непознати създатели, акцентира министърът.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР