Бензиностанциите ще издават нов вид касови бележки. Те ще съдържат

...
Бензиностанциите ще издават нов вид касови бележки. Те ще съдържат
Коментари Харесай

Цялата истина за цената на бензина - във фиша

Бензиностанциите ще издават нов тип касови бележки. Те ще съдържат с изключение на крайната сметка и разбивка за Данък добавена стойност и данък на налятото гориво. Според финансовото министерство тази стъпка ще усъвършенства конкуренцията на пазара и е в отговор на гражданските митинги от предходната година против високите цени на бензина. Наредбата към този момент е обнародвана в Държавен вестник и обектите би трябвало да се съобразят с нея в период до 1 април.

Какво обаче ще ни стане ясно от новите касови бележки? Образно казано, ще наподобяват на фактурите за ток и парно. На примерна сметка от 50.22 лв. за наливане на малко над 23 литра бензин А95 /при цена 2.11 лв. за литър/ ДДС-то се пада 8,37 лв., а акцизът - 16.90 лв.. Нетната стойност /сумата минус данъците/ на горивото е 24.95 лева Най-важният детайл е последният ред - така наречен покупна цена или цената на търговеца. В нашия образец тя е 22.40 лв.. Неотдавна от Българската петролна и газова асоциация оповестиха, че търговците печелят по 1 стотинка от литър бензин и по 4 от литър дизел. Според примерната фактура думите им се оказват истина.

Промяната в наредбата значи, че притежателите на бензиностанции би трябвало да синхронизират касовите си апарати с новите условия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР