Бензиностанциите може да използват международното положение за поскъпване на цената

...
Бензиностанциите може да използват международното положение за поскъпване на цената
Коментари Харесай

Бензиностанциите може да се възползват и да вдигнат цените на горивата

Бензиностанциите може да употребяват интернационалното състояние за повишаване на цената на горивата от идната седмица. Това предвижда пред БНР Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му тази седмица не се чака повишаване в българските бензиностанции.

" В кратковременен проект чакам стабилизиране на пазарите. Саудитска Арабия към този момент загатна, че до няколко дни може да възвърне една огромна част от добива на нефт. Има няколко огромни рискови фактора ", сподели Владимиров и ги изброи.

Сред рисковите фактори са, че евентуално тази геополитическа рецесия няма да се свърши единствено с тези удари. Саудитска Арабия към този момент загатна, че е подготвена да нанесе ответен удар, сподели той.

" Един евентуален удар против Иран значи най-малкото краткотраен районен спор. Това ще докара до сензитивно покачване на цените на петрола в доста по-дългосрочен проект. Отново се връща на напред във времето геополитическият фактор при цените на петрола ", разяснява Владимиров.

Нито Съединени американски щати, нито Иран имат политически интерес да стартират война, която да преначертае картата на Близкия изток. И двете страни нямат интерес от спор, счита Владимиров и напомни обаче, че в предишното страстта и неналичието на трезва оценка на следствията са водили до съществени спорове.

От позиция на търсене и предложение Доналд Тръмп е прав, сподели той и добави: " Има задоволително нефт. Световната стопанска система влиза в една слаба криза и търсенето на нефт понижава. Дългосрочно нямаме проблем, систематичен проблем няма ".

Според него обаче договорката сред ОПЕК и Русия евентуално ще се разпадне, най-малко в кратковременен проект.

Повишението на цените на суровия нефт има отрицателен резултат върху международната стопанска система, акцентира Мартин Владимиров.

" Ако това нарастване на цените се задържи в дълготраен проект, чакам, че това ще докара до няколко десети % понижение на Брутният вътрешен продукт на света, само че към този момент е прекомерно рано да се предвижда ", сподели Мартин Владимиров.

Припомняме, на 14 септември огромен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия. По информация на представител на вътрешното министерство в Рияд пожарът е бил провокиран от нахлуване с дронове.

Малко по-късно Йеменските бунтовници хуси поеха отговорност за офанзивата в Саудитска Арабия.

На идващия ден Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео упрекна Иран за нападението с дрон против петролни обекти в Саудитска Арабия.

От своя страна Иран изрично отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че стои зад офанзивите против рафинерии в Саудитска Арабия.

Междувременно Премиерът на Кувейт Джабер ал Мубарак ас Сабах свика незабавна среща с висши военни и представители на силовите ведомства и сложи армията в нараснала степен на бойна подготвеност.

В същото време саудитските управляващи чакат, че ще могат да възстановят една трета от производството на нефт, което беше прекратено поради набези против оборудванията на държавната компания Saudi Aramco, още в понеделник вечерта - 16 септември, заяви The Wall Street Journal (WSJ).

Напрежението в региона ескалира след нападенията през юни и юли против петролни танкери във водите на Персийския залив, за които Рияд и Вашингтон упрекват Иран. Техеран отхвърля обвиняванията. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР