Споразумението за „нормализиране“ между Израел и Саудитска Арабия е постигнато, Нетаняху казва на Байдън

...
Бенямин Нетаняху изрази увереност, че може да бъде постигнато историческо“
Коментари Харесай

Бенямин Нетаняху изрази увереност, че може да бъде постигнато „историческо“ споразумение с посредничеството на САЩ за установяване на официални дипломатически отношения между Израел и Саудитска Арабия, тъй като Израелският премиер проведе разговори с президента на САЩ Джо Байдън.

Срещата в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в сряда беше първата между двамата лидери след завръщането на Нетаняху на власт в края на миналата година.

Продължавайте да четете

списък от 3 елемента Пълен текст: Речта на Зеленски пред Общото събрание на ООНБайдън призовава Съвета за сигурност на ООН да разреши международна мисия в ХаитиКакво да очакваме на втория ден от Общото събрание на ООН 2023 г. край на списъка

Администрацията на Байдън настоява за установяване на официални връзки между Израел и Саудитска Арабия, двама най-големи съюзници на САЩ в Близкия изток.

„Мисля, че под ваше ръководство, г-н президент, можем да изградим исторически мир между Израел и Саудитска Арабия“, каза израелският премиер на Байдън преди разговорите им.

„Мисля, че един такъв мир първо би допринесъл много за придвижването на края на арабско-израелския конфликт, постигането на помирение между ислямския свят и еврейската държава и постигането на истински мир между Израел и палестинците. Това е нещо в рамките на нашия обсег.“


Дискусиите дойдоха, докато Израел продължава да засилва насилието срещу палестинците в окупираните територии, привличайки критики от палестинските защитници на правата, които призоваха Байдън да потърси отговорност от Израел за злоупотреби.

Но в сряда президентът на САЩ нарече Нетаняху „приятел“ и засипа с похвали Израел.

„Чували сте ме да казвам много пъти: ако нямаше Израел, щяхме да трябва да го измислим, и наистина го казвам“, каза Байдън.

Той също така похвали наскоро обявената инициатива за създаване на икономически коридор от Индия до Европа, включително по железопътен транспорт през Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Израел. „Това е голяма работа“, каза той.

Малко арабски държави са признали Израел от създаването му през 1948 г., но администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп помогна за осигуряването на споразумения за установяване на отношения между Израел и Обединените арабски емирства, Бахрейн и Мароко през 2020 г.

Судан също се съгласи да се присъедини към така наречените споразумения за нормализиране, известни като Споразуменията на Абрахам.

На фона на призивите на израелските лидери за подобен пакт със Саудитска Арабия, саудитски официални лица казаха, че Рияд се придържа към Арабската мирна инициатива. Този план обуславя нормализирането на отношенията с Израел с оттеглянето му от арабските територии и създаването на палестинска държава, както и намирането на „справедливо решение“ за тежкото положение на палестинските бежанци.


В допълнение към кампанията за нормализиране, администрацията на Байдън настоява да включи Израел в своята програма за премахване на визите, което ще позволи на израелците да пътуват без визи до САЩ въпреки опасенията относно малтретирането на Израел към палестински американци.

Въпреки техния продължаващ съюз, отношенията между САЩ и Израел бяха белязани от скорошни търкания между Байдън и Нетаняху.

Президентът на САЩ се сблъска публично с Нетаняху по-рано тази година заради натиска на израелския премиер да реформира израелската съдебна система, ход, който според неговите либерални критици би отслабил върховенството на закона в страната.

В сряда Байдън намекна за съдебния план на Нетаняху, който беше отложен от месеци. „Днес ще обсъдим някои от трудните въпроси“, каза Байдън.

„И това е поддържането на демократични ценности, които са в основата на нашето партньорство, включително проверки и баланси в нашите системи и запазване на пътя към договорено решение за две държави.“

Междувременно правителството на САЩ разкритикува стремежа на Израел да разшири незаконните селища в окупирания Западен бряг, както и расистките коментари на министри ултранационалисти в кабинета на Нетаняху.

Байдън също не е поканил Нетаняху на официално посещение в Белия дом, което доведе до критики от републиканците в САЩ и спекулации за напрежение между двамата лидери.

Но официални представители на САЩ редовно подчертават, че американската подкрепа за Израел, който водещи правозащитни групи обвиняват в поддържане на система на апартейд срещу палестинците, е непоколебима. Израел получава поне 3,8 милиарда долара военна помощ от САЩ годишно.


Докладвайки от централата на ООН в сряда, дипломатическият редактор на Al Jazeera Джеймс Бейс каза, че срещата с Нетаняху е била „горещ картоф“ за администрацията на Байдън.

„Компромисът... не беше срещата да се проведе в Белия дом, а в кулоарите [на Общото събрание на ООН] тук“, каза Бейс.

Докато двамата лидери се срещнаха, еврейско-американски и израелски демонстранти протестираха в Ню Йорк.

Протестиращите – няколко от които развяваха израелски знамена – се събраха, „за да изразят възраженията си“ срещу плана за основен ремонт на съдебната система, съобщи Кристен Саломей от Al Jazeera.

„Много от [демонстрантите], с които говорих, казват, че не смятат, че Байдън дори трябва да се среща с Нетаняху“, добави тя.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР