Бенкен и Хърли бяха взети от спасителния кораб SpaceX GO

...
Бенкен и Хърли бяха взети от спасителния кораб SpaceX GO
Коментари Харесай

Crew Dragon върна успешно астронавтите на Земята

Бенкен и Хърли бяха взети от избавителния транспортен съд SpaceX GO Navigator

SpaceX реализира първото приводняване на американски галактически транспортен съд от 45 години насам
(снимка: НАСА)

SpaceX и НАСА още веднъж влязоха в историята, като сполучливо приключиха своята задача Demo-2. Апаратът Crew Dragon, първият галактически транспортен съд на SpaceX за полети с хора , се върна на З емята след изстрелването си на 30 май, когато астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли бяха доставени на МКС, където останаха през последните два месеца.

Crew Dragon приключи цялата задача без произшествия: изстрелване, съединяване с МКС, откачване, влизане в атмосферата и кацане в изцяло автоматизиран режим. Астронавтите останаха в сигурност през целия полет. Последният стадий включваше приводняване на капсулата с Бенкен и Хърли в Мексиканския залив, където астронавтите бяха взети от избавителния транспортен съд SpaceX GO Navigator.

След сполучливото привършване на задачата ще бъде направено всичко належащо, с цел да се подсигурява, че Crew Dragon и ракетата-носител Falcon 9 са изцяло сертифицирани в сходство със стандартите на НАСА: цялата задача ще бъде „ разглобена ” от началото до края и всички разпознати дефекти на SpaceX ще би трябвало да бъдат отстранени. Но надали ще има огромни спънки за узаконяването, съдейки по осъществяването на задачата Demo-2.
още по тематиката
Заслужава да се означи, че това е първото приводняване на американски галактически транспортен съд от 45 години насам – за последно екипажът на галактическата станция Skylab направи това през 1974 година, до момента в който „ совалките ” кацаха на специфични писти. Приводняването беше гледано по едно и също време в YouTube канала на НАСА от към половин милион фенове.

Следващата стъпка на Crew Dragon е постоянна доставка на американски астронавти до МКС и връщането им на Земята. След прекъсване на програмата за галактически совалки американците използваха за тази цел услугите на Русия. Първата от идните задачи, наречена Crew-1, би трябвало да се реализира в края на септември. Трима космонавти на НАСА и един на JAXA (Япония) ще бъдат доставени на МКС. Между другото, евентуално Crew Dragon може да изведе до 7 души в орбита едновременно.

SpaceX стана първата частна компания, която извежда хората в орбита. Вероятно Boeing ще бъде идната, защото сега създава пилотиран Starliner за неведнъж потребление по стратегия за комерсиални пилотирани галактически кораби, спонсорирана и финансирана от НАСА.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР