"Бенк ъф Инглънд" изненада пазарите с извънредно понижение на основната

...
"Бенк ъф Инглънд" изненада пазарите с извънредно понижение на основната
Коментари Харесай

Паундът е на кръстопът

"Бенк ъф Инглънд " изненада пазарите с изключително намаляване на главната рента на Острова. Това стана в ранното утро на 11 март - две седмици преди плануваното за 26 март постоянно заседание на паричния комитет на институцията и броени дни преди "смяната на караула " на 15 март - на тази дата сегашният ръководител на английската централна банка Марк Карни, би трябвало да съобщи властта на приемника си Андрю Бейли. По образеца на сътрудниците си от Федералния запас, британските парични стратези взеха решение единомислещо да редуцират лихвения % с 50 базови пункта - до рекордно ниските 0.25%, а в допълнение одобриха и нова скица за срочно финансиране със заложени специфични тласъци за по-дребните компании. Тя не включва нови покупки на облигации, само че планува понижение на антицикличния финансов буфер на комерсиалните банки до нула и нова стратегия, позволяваща на фирмите и на семействата елементарен и на ниска цена достъп до кредитиране по време на епидемията от китайския ковид. "Бенк ъф Инглънд " ще разреши на банките да освободят особено насъбрания капитал (антицикличният финансов буфер), тъй че да могат да продължат да отпускат заеми на клиентите си. Достъпът до буфера значи поддръжка на кредитиране в размер на 190 милиарда паунда - 13 пъти повече от чистия размер на заемите, отпуснати през 2019-а.

По оценка на Карни признатият пакет е огромен и е равностоен по мярка на 1% от Брутният вътрешен продукт. Още повече, той е съгласуван с държавните ограничения за стимулиране на националната стопанска система, с цел да има оптимален резултат.

Въпросните ограничения, които са заложени в бюджета на Острова, разгласи няколко часа по-късно финансовият министър Риши Сунак. Той даде обещание пакет от тласъци за 30 милиарда паунда, които да приготвят националната стопанска система да се пребори с разрушителния резултат от ковид.

Сунак обобщи проекта си до три точки, включващи и 7 милиарда паунда в поддръжка на бизнеса и на индивидите:

- Националната мрежа за опазване на здравето ще получи "каквото е належащо, без значение от цената ", с фонд за изключителни разноски за 5 милиарда паунда за обществени услуги;

- Хората ще употребяват финансова поддръжка, в случай че би трябвало да се оправят с вируса, в това число наложително погашение на болнични за всеки, посъветван да се самоизолира в дома си, както и по-щедри обществени помощи;

- В поддръжка на бизнеса държавното управление ще погасява напълно направените от компаниите болнични разноски за 14 дни - мярка, която се отнася за 2 млн. компании с по-малко от 250 чиновници.

По оценка на основния икономист за Англия на "Кепитъл икъномикс " - Пол Дейлс, "мерките няма да предпазят стопанската система от застоялост или криза през второто и третото тримесечие на 2020-а, само че ще оказват помощ за възобновяване й до края на годината след отминаването на болестта ". Главният лихвен пълководец на "Ай Ен Джи " - Антоан Буве, пък разяснява, че днешните дейности на "Бенк ъф Инглънд " и на финансовото министерство са "първият образец за координирано парично и фискално стимулиране в Европа ".

Пазарите одобриха благосклонно новината за лихвената редукция на английските централни банкери. Британският паунд в началото нарастна до 1.2975 щ. $ и до 0.8716 пенса за едно евро. След което още веднъж потегли надолу и в утринната търговия на 12 март котировките слязоха под 1.28 щ. $ за един паунд и до 0.88 пенса за едно евро. Анализаторите са по-склонни да залагат на по-евтин паунд поради предстоящите нови парични тласъци и по-ниски лихви, както и поради неизбежния икономически спад на Острова през второто и третото тримесечие. Спадът на английската валута ще се задълбочи, в случай че доларът дръпне мощно нагоре.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР