Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström) е финландски икономист, работил

...
Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström) е финландски икономист, работил
Коментари Харесай

Бенгт Холмстрьом има Нобел за икономика за приноса си към теорията на договорите

Бенгт Роберт Холмстрьом (Bengt Robert Holmström) е финландски икономист, работил през огромна част от живота си в Съединените щати. Носител на Нобелова премия за стопанска система за 2016 година дружно с Оливър Харт "за техния принос в развиването на теорията за договорите ".

Роден е на 18 април през 1949 година в Хелзинки (Финландия), в шведско семейство. Получава бакалавърска степен по математика в Хелзинкския университет, а по-късно - магистърска и докторска степен в Станфордския университет. В идващите години Холмстрьом работи в Северозападния университет (1979-1982 г.), Йелския университет (1983-1994 г.) и в Масачузетския софтуерен инситут (от 1994 г.).

Изследванията на Бенгт Холмстрьом са основно в региона на теорията на договорите.

Оливър Саймън Д'Арси Харт (Oliver Simon D'Arcy Hart) е английско-американски икономист.

Роден е на 9 октомври 1948 година в Лондон в фамилията на доктор от изтъкнат еврейски жанр. През 1969 година получава бакалавърска степен по математика в Кембриджкия университет, през 1972 година - магистърска степен по стопанска система в Уорикския университет и през 1974 година - докторат в Пристънския университет.

След това работи в Лондонското учебно заведение по стопанска система до 1984 година, в Масачузетския софтуерен институт до 1993 година и в Харвардския университет по-късно. Изследванията му са основно в региона на теорията на договорите, теорията на компанията и корпоративните финанси.

През 2016 година Оливър Харт получава, дружно с Бенгт Холмстрьом Нобеловата награза за стопанска система точно "за техния принос в развиването на теорията на договорите ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР