Bengaluru Open 2, полуфиналДимитър Кузманов – Енцо Коако 4-6, 7-5,

...
Bengaluru Open 2, полуфиналДимитър Кузманов – Енцо Коако 4-6, 7-5,
Коментари Харесай

Кузманов с великолепен обрат: Спаси мачбол и е финалист в Бенгалуру


Bengaluru Open 2, полуфинал
Димитър Кузманов – Енцо Коако 4-6, 7-5, 6-3


Димитър Кузманов ще играе край на равнище Чалънджър за трети път в кариерата си. Ракета №2 на България реализира още един превъзходен триумф в последните месеци, откакто на полуфинал на шампионата в Бенгалуру реализира впечатляващ поврат против третия подложен Енцо Коако.

Кузманов избави мачбол във втория сет, с цел да стигне до крайното 4-6, 7-5, 6-3 над международния №155. За него това е четвърта поредна победа над французин, откакто в предходните кръгове преодоля Уго Грение, Александър Мюлер и Матиас Бург. Така пловдивчанинът доближава до третия си край на това равнище след тези през 2021-а – дебютният в Задар, изгубен трагично от Никола Милоевич и купата в Барселона с триумф над Юго Гастон в мача за трофея.

Чудесните победи в Индия идват доста в точния момент и във връзка с точковия актив на Кузманов. Причината е, че в понеделник от него отпадат 45 точки, извоювани от три Чалънджър четвъртфинала през последните две години. Финалът в Бенгалуру обаче му носи 50, което подсигурява и завръщането му в топ 200.

Задачата във финала сигурно ще бъде доста сложна. Там негов противник ще бъде първият в схемата Александър Вукич. Австралиецът е на рекордното си 135-о място в ранглистата като от началото на седмицата загуби единствено един сет.

По време на австралийското лято Вукич доближи до четвъртфинал на АТР 250 шампионата в Аделаида, където победи Александър Бублик и Стив Джонсън. След това в профил и Лойд Харис на Australian Open, а в Пуна записа още един триумф на равнище АТР.

В мача с Коако Кузманов сигурно не сподели най-хубавия си тенис като изключително при започване на мача правеше доста непредизвикани неточности и имаше доста компликации на сервис. Постепенно обаче откри нужния темп и стартира да печели значимите точки като това бе изключително годно в сериозния миг в края на втория сет. Пропуснатият мачбол несъмнено повлия на французина, който до края на мача не можа да се съвземе от шока и по този начин напуща конкуренцията.

В първия сет и двамата бяха неуверени на начален удар, което докара до общо седем пробива. Французинът поведе с 3-0, само че последователно втората ракета на България навлезе в по-добър темп и изравни при 4-4. За страдание последва нов брейк в интерес на противника, който на собствен сервис постави завършек на сета.

Във втората част на мача международният №155 несъмнено стабилизира сервиса си, до момента в който Кузманов трябваше да се бори за подаванията си. В първите си три сервис гейма той отрази пет брейкбола, само че в седмия гейм най-накрая бе продънен.

Ситуацията стана съвсем безнадеждна, откакто при 5-3 Коако стигна и до мачбол. С присъщия си борбен дух обаче Мико се пребори за гейма, карайки противника да сервира за мача. До момента французинът нямаше проблеми на сервис във втория сет, само че напрежението го завладя, направи две двойни неточности и в последна сметка българският му противник се възползва по най-хубавия метод – пробив на 0.

Напрежението за Коако бе още по-голямо няколко минути по-късно при 5-6 от негова позиция. Той пропусна геймбол, след което Кузманов стигна на собствен ред до сетбол след приказен свършек с бекхенд воле с тил към корта. При разкрилата се опция пък ретурът му трансферира французина, който очакваше топката да излезе в навън.

Възползвайки се от моментната обстановка българинът завоюва доста удобно първите си две подавания в решителния сет, а по-късно и проби за 4-1. В тези минути той контролираше събитията на корта и даже пропусна две благоприятни условия за нов брейк. Последва единственият му по-слаб сервис гейм в сета, след който Коако върна пробива. И това обаче не разколеба пловдивчанина, който още веднъж взе подаването на по-високоранкирания си противник, а по-късно осъществя още първия мачбол на собствен сервис.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР