Бенгалуру, Индия – През март, преди тестов мач между Индия

...
Бенгалуру, Индия – През март, преди тестов мач между Индия
Коментари Харесай

„Световното първенство на BJP“: Моди от Индия използва крикет като политическо оръжие

Бенгалуру, Индия – През март, преди тестов мач сред Индия и Австралия на стадион „ Нарендра Моди “ в Ахмедабад, кръстен на в чест на сегашния министър-председател на Индия беше сложена сцена за гала преди мача, отбелязваща 75 години индийско-австралийски крикет.

Моди и неговият австралийски сътрудник Антъни Албанезе първо направиха обиколка на стадиона, махайки на феновете в количка за голф, модифицирана да наподобява като златна каляска. След това те се насочиха към сцената, с цел да слушат речи и да гледат осъществяване, преди пробата да стартира. Като част от церемониите Моди получи своя фотография на стадиона на Моди.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла ICC World Cup 2023: Отбори, билети, парични награди, Индия против Пакистан Световно състезание по крикет 2023 година обяснено в карта и диаграми Какво би трябвало да знаете за стадионите на Световното състезание по крикет Феновете са разочаровани от „ доста калпавото “ Световно състезание по крикет развой на продажба на билети завършек на списъка

Това беше незадълбочен взор към политиката, която евентуално ще обслужва проведеното от Индия Световно състезание по крикет през 2023 година на Международния съвет по крикет (ICC).

Домакинското преимущество, извънредно надареният тим и голямото финансово въздействие на Индийската борда по крикет направиха домакините любимци за спечелването на 46-дневния шампионат, който стартира в четвъртък.

Една победа би провокирала бурни празненства измежду почитателите, изключително откакто – макар че индийското ръководещо тяло за крикет има най-дълбоките джобове в играта и триумфа на Индийската висша лига (IPL), най-доходоносната и известна лига за франчайз T20 на крикета – тя има изминаха 12 години, откогато Индия за последно завоюва Световна купа.

От именуването на стадионите до избора тук-там и демонизирането на Пакистан и мюсюлманите в по-широк проект, някои наблюдаващи споделят, че хиндуистката националистическа Бхаратия Джаната партия (BJP) на Моди употребява шампионата като стартова площадка за трети мандат в офиса.

Някои даже спекулират, че в случай че Индия завоюва, Моди може даже да свика избори шест или повече месеца преди края на мандата на BJP през юни 2024 година

 ИНТЕРАКТИВНО---Venue-in-ICC-Cricket-World-Cup-2023-1695798518

Историкът, публицист и почитател на крикета Мукул Кесаван споделя, че това Световно състезание е „ по-политизирано “ от всеки път.

„ Домакин е страна, чието държавно управление трансформира всяко събитие в празник за себе си с взор към идните избори “, сподели Кесаван пред Ал Джазира.

„ От своя позиция Световното състезание по футбол е крикет Г-20 “, добави той, имайки поради септемврийската среща на международните политически водачи в Ню Делхи, която беше рекламирана като успех на хипотетичното възходящо световно държавничество на Моди. < /p>

Писайки във вестник The Hindu предходната седмица, колумнистът и създател Суреш Менон сподели, че Световната купа ще послужи „ като разширена предизборна акция “.

Позовавайки се на звездни играчи, той даже предвижда, че „ евентуално ще бъде запомнен не толкоз като Световната купа на Коли, Стоукс или Бумра, колкото Световната купа на BJP “.

 ИНТЕРАКТИВЕН---Teams-in-ICC-Cricket-World-Cup-2023-1695798361

Крикетът като политически инструмент

В лудата по крикет Индия спортът постоянно е бил обвързван с политиката.

В епохата преди обществените медии главната връзка сред политиците и индийския крикет беше срещата на всеки победил тим от министър-председателя и/или президента на деня в формалните им резиденции. Лошото показване докара до въпроси в Народното събрание.

Ако някой политически почитан човек пристигна на игра, той ще се срещне с играчите или при започване на играта, или по време на отмора, с бързи ръкостискания по линията, преди да се насочи към галерията за гледане. Междувременно водещи политици от разнообразни партии оглавиха Съвета за надзор на крикета в Индия (BCCI).

Но BJP изведе връзката на ново ниво; най-много посредством необятно публикувания надзор върху BCCI.

Директната връзка на BJP с BCCI и организирането на Световната купа е посредством нейния секретар Джей Шах, 35, наследник на Амит Шах – авторитетният министър на вътрешните работи на Индия и дясната ръка на Моди – както и други длъжностни лица на всички равнища, изключително асоциациите по крикет на държавите-членки на BCCI.

Бившият индийски играч по крикет и победител в Световната купа Кирти Азад, който също беше член на Народното събрание от BJP, преди да напусне партията, с цел да се причисли към опозиционния Конгрес на Trinamool, споделя: „ Няма нищо неприятно в това да имаш политик [в администрацията по крикет], само че казусът е, когато стартират да употребяват играта като инструмент за личните си средства. “

Докато ICC е формалният уредник на Световната купа, а BCCI не направи публично известие за шеф на шампионата, Шах беше главният глас, лице и представител на събитието.

Всяко решение на BCCI към Световната купа – графикът, изборът тук-там, непрозрачността към билетите за обществена продажба – се преглежда, заслужено или незаслужено, през призмата на политиката. BCCI не отговори на настояването на Al Jazeera за коментар.

Решението на BCCI да не организира мачове в град Мохали, който провежда запаметяващи се мачове от Световната купа през 1996 година и 2011 година, се възприема от някои като неуважение към щата Пенджаб, който гласоподава в един от политическите противници на BJP за власт на държавните избори предходната година.


Междувременно най-физическият израз на сливането на индийския крикет и актуалната политика пристигна посредством построяването на най-големия стадион за крикет в света в западния индийски град Ахмедабад, столицата на родния щат на премиера Моди Гуджарат.

Изграждането му стартира през 2015 година, година откакто Моди стана министър-председател. Стадионът може да побере до 132 000 фенове, а първото му събитие беше политически протест за Доналд Тръмп през 2020 година През 2021 година той беше наименуван стадион Нарендра Моди.

По-голямата част от индийските спортни обекти са кръстени на политици, изключително водачи на противниците на BJP - Индийския народен конгрес, само че това беше първият път, когато почетен политик към момента е на поста.

На Световното състезание през 2023 година стадион Моди ще бъде хазаин на откриващия мач и финала, както и на три други мача, в това число на 14 октомври най-големия мач в крикета: Индия против Пакистан.

Авторът и старши публицист по крикет Pradeep Magazine допуска, че с изключение на търговски опасения и проблеми с потенциала, решението да се провежда мачът в града – взето от BCCI, както и от локалното и национално държавно управление и сигурността – има политическо измерение от накара Пакистан да играе в „ столицата на щата, която е лабораторията Hindutva на BJP. В който те сполучливо използваха политиката на индуистко-мюсюлмански протести, с цел да дойдат на власт. ”

Моди беше основен министър на Гуджарат от 2001 година до 2014 година и отхвърли обвиняванията на правозащитни групи, че безмълвно е подкрепял протестите през 2002 година в щата, в които бяха убити десетки мюсюлмани.

При Моди индийските мюсюлмани са от ден на ден демонизирани и дискриминирани.

„ Никога не е имало индийско държавно управление като това държавно управление на BJP – което е освен антипакистанско, само че и антимюсюлманско “, сподели списанието.


Индийското държавно управление също забави издаването на визи за тима на Пакистан, изисквайки от тях да анулират проектите си за двудневен подготвителен лагер в Дубай. След това първият им подгряващ мач в Хайдерабад на 29 септември се организира при закрити порти.

Според Indian Express полицията в Хайдерабад не е съумяла да обезпечи сигурност заради провеждането на два фестивала, които „ кулминират на 28 септември “. Двата фестивала, един индуски и един мюсюлмански, в действителност се организираха в деня преди мача.

Междувременно, при ръководството на Моди, главните медии в Индия от ден на ден трансформират крикета и извънредно надарения и гледаем индийски тим в знак на засилен индуистки шовинизъм и национализъм на „ новата Индия “ на BJP.

Телевизионното отразяване и рекламите към всяко многонационално събитие по крикет се концентрират върху превъзходството на Индия над техните противници и осмиването на опозицията, изключително на Пакистан поради провалите на Световната купа от Индия. Малко откакто Пакистан кацна в Хайдерабад, телевизионните новинарски медии направиха огромна част от неспособността си да намерят говеждо месо в хотелските си менюта - поклонението на кравите е един от главните политически проекти на BJP.

Въпреки това, тези старания бяха ненапълно опровергани от топлото посрещане на екипа на Пакистан при първото им идване на индийска земя от седем години в края на предишния месец.


Междувременно, отвън обществените медии, в главните медии има доста малко рецензии по отношение на метода, по който BCCI се оправя със Световното състезание – или за объркването с графика, логистичните проблеми за пътуващите почитатели и компликациите при закупуването на билети. < /p>

Кесаван назовава индийския крикет „ абсурд “, като преди Световното състезание е доказателство за това, че е „ солидно сполучлива комерсиална интервенция, която не може транспарантно да продава билети за най-великото събитие на крикета “.

Но всяка рецензия към BCCI и Световното състезание в Индия в този момент се възприема като рецензия към Джей Шах и в по-широк смисъл към министъра на вътрешните работи и ръководещото държавно управление и по тази причина се счита, че е най-добре да се заобикаля.

Самият Моди не взе участие в никакви реклами или маркетинг за Световното състезание по крикет, само че емисията му в обществените медии непрекъснато включва крикет и се чака да участва на мача Индия-Пакистан. Инсайдери от партията BJP споделят, че в случай че Индия се показа мощно, ще бъдат изпратени предложения до държавни глави от други народи да вземат участие в основни мачове.

Джаядитя Гупта, редактор-консултант в ESPN India, омаловажи политизацията на Световното състезание през 2023 година, като сподели, че то не е толкоз друго от това на други световни спортни събития, за които е репортаж, като Световните шампионати по футбол.

„ Големите спортни събития от дълго време се употребяват за правене на изказвания “, сподели той. „ Мисля, че не е извънредно политиците да се свързват със обществения или културния триумф и [да се опитват] да се дистанцират, когато нещата ударят фена. “

И въпреки всичко, с такива политически залози, заредени в шампионат, постоянно има опция за клопки; изключително в случай че индийският тим се спъне – или против Пакистан, или на последното затруднение.

„ Просто се чудя, в случай че Пакистан завоюва този мач в Ахмедабад, какво ще стане? “ – попита Magazine. „ Как биха реагирали [BJP] и по какъв начин биха реагирали личните им хора? Така че поемат ли риск, като го хостват там? “

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР