Бенелюкс е западноевропейски икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия,

...
Бенелюкс е западноевропейски икономически съюз, включващ три съседни държави: Белгия,
Коментари Харесай

Белгия, Нидерландия и Люксембург учредяват Бенелюкс

Бенелюкс е западноевропейски стопански съюз, включващ три прилежащи страни: Белгия, Нидерландия и Люксембург. Името му най-вероятно е въведено през 1946 година и идва от първите букви на страните членки. Официалните езици са нидерландски (заради Нидерландия и Фландрия) и френски (заради Белгия и Люксембург).
От 27-милионното население на Бенелюкс:
83% са нидерландско говорещите, или 22,5 милиона души, разпределени 16,5 милиона в Нидерландия и 6 милиона фламандци в Белгия;
17% са франкофоните, или 4,7 милиона души, разпределени 4,2 милиона в Белгия и 0,5 милиона в Люксембург.
Държавите от Бенелюкс са тясно свързани – имат близки културни, географски и обществени връзки от стотици години. Те са и монархии. Териториите им са били поредно под испанско и австрийско притежание. Историческите връзки обуславят и последвалото икономическо съдействие. През 20 век Белгия и Люксембург получават своята самостоятелност и бързо схващат, че имат потребност да бъдат стопански съдружници. На 25 юли 1921 година е подписано „ Белгийско-люксембургското икономическо обединяване “. То се смята за предвестител на Бенелюкс. Географското разположение на Белгия, Холандия и Люксембург се оказва неподходящо за страните по време на Първата и Втората международни войни. Заради следствията от войните – опустошения, икономическа застоялост и голям брой човешки жертви, през септември 1944 година трите държавни управления в заточение стартират да приготвят проект за икономическо съдействие и взаимопомощ; те се съгласяват да отстранен митниците по общите си граници и да разгласят обща цена за стоките, влизащи от страни нечленки на Бенелюкс.
На 5 септември 1944 година договорът е подписан, само че е конкретизирано, че той ще влезе в действие от 1 януари 1948 година В контракта се планува основаването на митнически съюз, като заложената последна цел е постигането на цялостен стопански съюз – свободно придвижване на артикули, услуги, капитали и хора в границите на съюза. След края на Втората международна война, на 16 март 1948 година, се подписва Брюкселският контракт сред страните от Бенелюкс, Франция и Англия. С него те взимат общо решение да се пазят взаимно от Съюз на съветските социалистически републики, който при започване на 1948 година спомага за реализирането на комунистически прелом в Чехословакия, което развързва ръцете на новата американска външна политика, като през април 1949 година се подписва Северноатлантическият контракт – НАТО.
Договорът за стопански съюз сред страните от Бенелюкс се подписва на 3 февруари 1958 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР