Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 г. в

...
Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 г. в
Коментари Харесай

Беназир Бхуто е избрана за министър-председател на Пакистан

Беназир Бхуто е родена на 21 юни 1953 година в Карачи (Пакистан). Тя е щерка на Зулфикар Али Бхуто, който е по-късно президент (1971-1973) и министър-председател (1973-1977) на Пакистан. Майка ѝ е родом от Персия, с кюрдско съзнание.
Средното си обучение Беназир получава в влиятелни учебни заведения в Карачи и Равалпинди. От 1969 до 1973 година следва политология в Харвардския университет в Съединени американски щати, а от 1973 до 1977 година приключва политология и стопанска система в Оксфордския университет в Обединеното кралство.
Завръща се в Пакистан през 1977 година, когато нейният татко е министър-председател, като счита да се занимава с външна политика. Няколко седмици след нейното завръщане военните правят държавен прелом, татко ѝ е свален от власт и задържан, а цялата власт минава в ръцете на диктатора военачалник Зия Ул Хак, който суспендира конституцията и постанова военно състояние, и кодекса на шериата в страната. През идващите осемнадесет месеца Беназир Бхуто постоянно е поставяна под домакински арест, до момента в който се пробва да събере политическа поддръжка срещу скалъпените обвинявания срещу татко ѝ. През 1979 година бащата на Беназир Бхуто, макар интернационалните митинги, е наказан в политически развой и екзекутиран посредством обесване.
На 18 октомври 2007 година Бхуто се завръща в Пакистан с желание да взе участие в парламентарните и локалните избори, планувани за 8 януари 2008 година, откакто президентът Первез Мушараф я амнистира по отправените ѝ обвинявания в корупция. При тържествено ѝ посрещане в Карачи против нея е осъществен двоен гибелен бомбен атентат, при който умират над 130 от посрещачите и 500 са ранени, а самата Бхуто остава невредима.
Втори атентат
На 27 декември по време на избирателен протест на Пакистанската национална партия в Равалпинди Беназир Бхуто още веднъж е атакувана. Докато стои изправена през преносимия похлупак на бронирания автомобил, в който се вози, с цел да маха на тълпите, против нея са създадени 3 изстрела от мотоциклетист с револвер, след което атентаторът взривява експлозиви, закачени по тялото му, убивайки над 20 души от присъстващите и ранявайки 50 души. Беназир Бхуто, която е тежко ранена, е откарана в болница наоколо за интервенция и 1 час по-късно е оповестено, че е умряла от раните си.
Погребана е на 28 декември по мюсюлмански бит в фамилното гробище в област Ларкана, провинция Синд. На погребалната ѝ гала участват десетки хиляди души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР