Бен Бернанке - ръководителят на Федералния резерв по време на

...
Бен Бернанке - ръководителят на Федералния резерв по време на
Коментари Харесай

Бившият шеф на Федералния резерв Бен Бернанке спечели Нобел за икономика

Бен Бернанке - ръководителят на Федералния запас по време на Световната финансова рецесия от 2007-2009 година - завоюва Нобеловата премия по стопанска система за 2022 година

Бернанке ще подели оценката с още двама учени - Дъглас Даймънд от икономическата школа на Университета в Чикаго, и Филип Дибвиг от Вашингтонския университет в Сейнт Люис.

Тримата са отличени за проучванията си, датиращи още от началото на 80-те години, които са довели до " доста възстановяване на познанията ни за ролята на банките в стопанската система - изключително по време на финансови рецесии ". Анализите им са отдадени на това за какво е жизненонеобходимо да се заобикалят банкови банкрути. Според Нобеловия комитет - този метод е бил " скъп " по време на финансовата рецесия и пандемията.

Бен Бернанке посвещава проучванията си на разтърсванията след Голямата меланхолия от 1929-1933 и стига до извода, че банкрутите на банките са една от най-големите аргументи за толкоз продължителния и тежък резултат на рецесията. Той служи като началник на Фед от 2006 до 2014 година, съветвал е Джордж Буш-младши и Барак Обама по време на президентските им мандати.

В книгата си от 2015 година " Courage to Act " той твърди, че международната стопанска система е била на ръба на разпада поради финансовата рецесия от 2007 и че дейностите на Федералния запас са предотвратили още по-тежка злополука от Голямата меланхолия.

В последната си книга от 2022 година Бернанке прави разбор на триумфите и минусите на Федералния запас по време на Covid-пандемията. Един от водещите международни икономисти, Бернанке e част и от екипа на известния институт " Брукингс ".

Даймънд и Дибвиг дружно изследват публично значимата роля на банките в изглаждането на евентуалните спорове сред спестяващите хора, които желаят достъп до парите си, и стопанската система, която има потребност да употребява спестяванията като вложения. Те изследват и по какъв начин държавните управления могат да избегнат банкови банкрути, като основават гаранции за влоговете и работят като кредитори от последна инстанция.

Кралската академия на науките в Швеция избира лауреатите на премията по стопанска система от лист с претенденти, предложени от комисия, в която влизат близо 3000 професори, по-ранни носители на оценката и други членове.

Наградата е в памет на Алфред Нобел и е единствената, която не е част от истинското му наследство, a се присъжда от 1969 година насам.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР