Белязани от високите и нестабилни цени, купувачите на пшеница в

...
Белязани от високите и нестабилни цени, купувачите на пшеница в
Коментари Харесай

Заради високите цени купувачите на пшеница по света ограничават бъдещите си доставки

Белязани от високите и нестабилни цени, купувачите на пшеница в международен мащаб понижават покупките си на бъдещи доставки, само че това усилва излагането им на евентуални скокове на цените в бъдеще, които в последна сметка биха се трансферирали върху потребителите, които не престават да се борят се с инфлацията на храните, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Купувачите в основни вносители в Азия, Близкия изток и Африка вършат по този начин наречените предварителни покупки на продоволствия единствено за към два до три месеца от бъдещите си потребности спрямо нормалните покупки за до шест месеца, съгласно мелничари, анализатори и търговци.

Обикновено растящите цени на зърното лишават месеци, с цел да се пренесат върху потребителите, защото мелничарите разполагат с повече предложение и могат да устоят на неустойчивостта. Но с по-ниски ресурси и по-малко резервирани предварителни доставки, потребителите, изключително в по-бедните страни, ще почувстват въздействието на скока на цените по-бързо.

" Производителите на пшеница и крайните консуматори станаха по-консервативни в покупките си заради неустойчивостта на пазара ", сподели Фин Зибел, икономист по агробизнес в Националната банка на Австралия. По думите му цените на пазара на дребно остават високи и инфлацията на храните е доста сериозен проблем.

Базовите фючърси на пшеницата в Чикаго се повишиха до връх през март 2022 година, откакто Русия нахлу в основния експортьор Украйна и неподходящото време в други райони на произвеждане понижи доставките. Фючърсите са спаднали с 48 на 100 от пика си предходната година, само че физическите цени на зърното остават високи на фона на несигурността на доставките в Черноморския район и опасенията за реколтата в Съединените щати.

Доставките на зърно от Черно море не престават според съглашение, подкрепено от Организация на обединените нации, само че то е за предоговаряне в диалозите, започващи тази седмица, и има опасност руско-украинската война да ескалира.

Цените на съветската пшеница се котират на към 340 $ за звук, в това число цена и навло за доставка до Югоизточна Азия, спрямо твърдата алена зимна пшеница в Съединени американски щати на цена от към 390 $ за звук.

Черноморската пшеница за Азия нормално се продаваше на към 260 $ за звук преди войната, съгласно Оле Хоу, шеф на консултантските услуги в селскостопанската брокерска компания " ИКОН комодитис " (IKON Commodities) в Сидни. Поради по-високите цени купувачите не желаят да поемат риска да купуват зърно за покриване на бъдещи потребности, макар че това ги излага на по-високи цени, в случай че доставките бъдат лимитирани, сподели той.

" Има доста налична пшеница от Черно море и Австралия и цените може да паднат след три месеца. Но в случай че Русия спре да изнася, нещата ще се трансформират трагично, пшеницата може да нарастне с 50 $ на звук. За купувачите чакането наподобява предлага по-голяма облага от заемането на предни позиции ", изясни Хоу.

По-ниски ресурси

Вместо това мелничарите и другите купувачи на пшеница понижават запасите си. Глобалните ресурси от пшеница за годината на реколтата до юни 2023 година се чака да намалеят до 269,34 милиона тона от 276,70 милиона преди година, втори годишен спад, съгласно данни на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA).

" Турция, Египет, Китай и Южна Корея евентуално ще понесат най-големия удар съгласно мен ", разяснява немски търговец на зърно.

Прогнозите са запасите в Египет, който е вносител номер 1 на пшеница в света, да спаднат до 3,4 милиона тона до края на юни, най-ниското равнище от 18 години, демонстрират данните на USDA. Индонезия, вторият максимален покупател, се прави оценка на по-малко от два месеца ползване до тогава.

Запасите в Индия, вторият по величина консуматор на пшеница в света, се правят оценка на 12,6 милиона тона през юни, по-малко от половината от запасите преди две години.

Дружествата за търговия със зърно също понижават позициите си на идния пазар поради рисковете в предлагането.

Преди спора търговците нормално се съгласяват да продават идни товари на мелничари, без физическото зърно в ръка, с желанието да купуват товари по-близо до действителната дата на доставка.

" Повечето търговци в този момент купуват товари, преди да продадат на мелничари ", уточни основан в Сингапур търговец в интернационална комерсиална компания.

Американските мелничари също бяха обезсърчени да купуват напред, защото сушите в американските равнини и Аржентина, дружно с лимитираните ресурси от зимна пшеница, повдигнаха цените, сподели търговец на зърно от Канзас Сити.

USDA планува запасите от пшеница в Съединени американски щати да паднат до 15,47 милиона тона до края на пазарната 2022/23 година, което е 15-годишно дъно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР