Белтък, съдържащ се в растенията на декоративния тютюн (Nicotiana alata),

...
Белтък, съдържащ се в растенията на декоративния тютюн (Nicotiana alata),
Коментари Харесай

Тютюнът побеждава ХИВ

Белтък, съдържащ се в растенията на декоративния тютюн (Nicotiana alata), има свойства, помагащи в битката с инфекциозните болести, в това число ХИВ, вируса Зика и енцефалитните вируси. До този извод стигнаха откриватели от Университета La Trobe в Австралия.

Изследователите благодарение на синхротрон са получили изображения, разкриващи атомната конструкция на тютюна. Те са определили, че пептидът NaD1 унищожава външния пласт на клетките на гъбичката Candida albicans. Тази гъбичка е възбудител на рискови болести при хората с имунен недостиг и провокира гибелта на потребните микроорганизми.

Нещо повече, става известно, че NaD1 може да унищожи гъбичката даже при положение, че тя е мутирала и станала устойчива на антибиотици.

Авторите на проучването означават, че инфекциите са един от главните проблеми на актуалното опазване на здравето, те предизвикват гибелта на всеки осми гражданин на планетата. Учените се надяват, че тяхното изобретение може да стане основа за производството на ново потомство медикаменти, които няма да имат такива тежки странични резултати, каквито имат антибиотиците. /РИА „ Новости “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР