Белоградчик е родният град на майката на Димитър Списаревски Елисавета.

...
Белоградчик е родният град на майката на Димитър Списаревски Елисавета.
Коментари Харесай

В Белоградчик издигат паметник на Димитър Списаревски

Белоградчик е родният град на майката на Димитър Списаревски Елисавета. В Белоградчик капитан Списаревски съзрява като темперамент, учи в прогимназията и години наред след преместването на фамилията в София неведнъж задълго се връща.
Инициативният родолюбив комитет "Криле на нацията " насочва предложение до Общинския съвет- Белоградчик, който на 31.10.2018 година излезе с публично решение, взето с цялостно единогласие. То касае изработка и разкриване на паметната пластична комбинация за 75- годишнината от гибелта на героя. В-к "Мир " в бр. 13000 от 23 декември 1943 година оповестява, че поручик Списаравски е създаден посмъртно в чин капитан, още веднъж вестник "Мир ", бр. 13004 от 28 декември 1943 година написа, че на майката му е връчен указът на Н.В. Цар Симеон II за награждаването на сина й посмъртно и с най- високото българско бойно отличие- "Кръст за смелост " и медал. Робърт Хенри Ренър, единственият оживял от сваления американски бомбардировач, до момента в който е в болничното заведение, моли да се види с майката на Списаревски, с цел да ѝ съобщи своите персонални медали и ордени в символ на надълбоко почитание пред подвига и родолюбието на нейния наследник.
Арх. Миломир Богданов, изпълнителен секретар на комитета, прави безплатно плана за монумента. Членовете на инициативния комитет събират средства за материалите, а каменоделецът Димитър Антов създава паметника. На 29 май, когато градът ще означи годишнина от въстанието през 1850 година, ще се състои и формалното разкриване на паметника.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР