Белоглав лешояд, който е бил пуснат на свобода от волиерата

...
Белоглав лешояд, който е бил пуснат на свобода от волиерата
Коментари Харесай

Белоглав лешояд бе спасен от системата за ранно предупреждение на ветропарк

Белоглав лешояд, който е бил пуснат на независимост от волиерата в Природен парк " Сините камъни”, като част от програмата за възобновяване на типа в Стара планина, е бил избавен с помощта на системата за ранно предизвестие за съществуване на птици на ветропарка " Свети Никола " край каварненското село Българево, оповестиха от Фонда за дивата флора и фауна

Белоглавият лешояд К4N е бил пуснат на независимост в средата на септември като е бил снабден със сателитен предавател, следящ непрекъснато придвижването на птицата. Отлитайки лешоядът за малко посетил Румъния, след това региона на Тулча, след което се отзовал измежду ветрогенераторите край град Шабла. Установявайки на 8 октомври, че птицата е кацнала посред ветроенергиен парк, екипът на плана " Нов живот за лешоядите” пуснал известие в една от най-популярните по тематиката групи във Facebook " Птиците в България” с молба към намиращите се на близо природолюбители да отидат до мястото и да видят в какво положение е птицата и дали има потребност от помощ.

На молбата се отзовали дежурните полеви орнитолози от ветропарка " Свети Никола “ Янко Янков и Кирил Бедев. По предоставените координати, птицата е открита от тях в селскостопанска равнища във влошено общо положение в региона на шабленското село Горичане.

Два дни птицата била хранена на място в условия на мощен вятър и превалявания. Така тя съумяла да се стабилизира и като се затоплило да отлети. За безпроблемното й прекосяване край перките операторите на ветропаркове в района координирано спрели турбините по пътя на към момента неопитния белоглав лешояд.

По-късно сателитните данни посочили, че птицата е напуснала гладко региона на ветроенергийните паркове край Шабла и Калиакра. Още няколко дни тя се приспособила в природата е била засичана край площадките за поддържане на лешояди в Източна Стара планина. Увлечен от ято мигриращи птици (малки кресливи орли и/или черни щъркели), лешоядът стигнал Странджа. В региона на Лозенец на 15 октомври той бил уловен от локални поданици и предаден за рехабилитация в Центъра за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора.

Там птицата ще бъде хранена и след едномесечно възобновяване, ще бъде освободена още веднъж в Източна Стара планина. Досегашният опит демонстрира, че при наново освобождение птиците доста по-добре и сполучливо се приспособяват в природата, изясняват от Фонда за дива флора и фауна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР