Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват

...
Белодробно болни пациенти поискаха оставката на здравния министър. Те започват
Коментари Харесай

Пациенти поискаха оставката на министър Ананиев

Белодробно заболели пациенти желаеха оставката на здравния министър. Те стартират неопределен митинг пред министерството с искане страната да се погрижи за хората, които се нуждаят от незабавна белодробна трансплантация.
В началото на юли тази година ръководителят на съдружие Асоциация " Пулмонална Хипертония " Тодор Мангъров сложи ултиматум на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев да подаде оставка, в случай че не бъде направена Национална стратегия за поощряване на донорството и трансплантациите.
Мотивите на Асоциацията са, че към този момент втора година неналичието на белодробни трансплантации убива българи. 
" За последните 2 години и 5 месеца е осъществена единствено една белодробна трансплантация на млада българка от Варна, само че това е случайност и знамение. Ние сме в ситуацията от 2017 година и никой, нуждаещите се от трансплантация няма късмет да бъде обгрижен в чужбина ”, съобщи Тодор Мангъров, ръководител на Асоциация " Пулмонална хипертония ”.
" В момента белодробна трансплантация в България не може да се направи и ние желаеме здравният министър да откри бързо решение на този противен проблем, поради който умират българи ”, добави той.
Български медици ще бъдат подготвени да правят белодробни трансплантации през 2020 година, а първата такава интервенция у нас ще бъде допустима едвам през 2021 година, което ще коства живота на пациенти, означи Мангъров.
Протестиращите са безапелационни, че в случай че министър Кирил Ананиев не слезе при тях и не им показа съответни ограничения, те желаят неговата оставка, тъй като неведнъж са им обещавали да вземат ограничения по проблема, само че това не е било направено.
От своя страна здравният министър съобщи в изявление за bTV, че " страната ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, освен в Европейския съюз. Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си вършат трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат тъкмо регламентирани. "
" За страдание спирането с виенската болница (с която имахме съглашение и която разгласи, че към този момент няма да приема непознати пациенти – бел. ред.) е станало преди да стана министър. Правихме доста опити да възстановим доверието, само че досега смяна няма. Въпреки това намерихме опция да се прави трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина ”, разяснява още Ананиев.
" 18 българи имат потребност от незабавна трансплантация. Ще стартираме, откакто наредбата премине публично разискване и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции - Медицински контрол и НЗОК, да влязат във връзка извънтрансплантационни центрове, такива има в Съединени американски щати Русия, Украйна. Ще бъдат подготвени и наши експерти, и се надявам в средата на другата година трансплантации да се правят и у нас ”, сподели още той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР