Белодробните трансплантации се бавят заради процедурни правила в Германия Белодробните

...
Белодробните трансплантации се бавят заради процедурни правила в Германия Белодробните
Коментари Харесай

Белодробните трансплантации се бавeли заради процедурни правила в Германия

Белодробните трансплантации се бавят поради процедурни правила в Германия Белодробните трансплантации се бавят не поради липса на донори от българска страна, а поради процедурни правила в Германия, които локална клиника би трябвало да съблюдава. Огромната неточност е, че от българска страна е бил преустановен контракт с клиника във Виена, поради което се наложило белодробно заболели да чакат за трансплантация с месеци, до момента в който стане факт нов контракт с клиниката в Германия. Това разгласи доктор Марияна Симеонова, шеф на Изпълнителната организация по трансплантация, ден откакто стана ясно, че ще се отдръпна от поста си.

 Марияна Симеонова БГНЕС
Оказва се, че от 2014 година, когато страната ни става асоцииран член на интернационалната организация за продан на органи Евротрансплант, до момента сме обезпечили на Европа повече донори, в сравнение с са трансплантациите на наши пациенти в задгранични клиники. Яснота по въпроса за какво здравното министерство е поискало да приключи контракта с виенската болница обаче на този стадий няма.

Д-р Марияна Симеонова разяснява: " Имаме доверието на Евротрансплант и откакто работим добре с болничното заведение във Виена, което слушам от пациентите, тъй като в случай че те идват и не са удовлетворени или резултатите не са положителни, аз първа ще скоча. За мен са значими пациенти, които подават информация. Моето мнение беше, и съм го обосновала в писма до министерството, че би трябвало да се продължи. Обосновала съм и, когато ми се желаят спомагателни сведения за какво - тъй като новата процедура ще забави нещата. Не знаем какъв брой и по какъв начин, само че най-малко осем-девет месеца. Но от мен се изиска да търсим и в други страни. Аз не мога да подпиша подобен контракт, откакто не ми е казано - да, можем да го продължим ".

 
 Марияна Симеонова БГНЕС-->

" Трябваше да го подпиша и да се самоуволня. Или да изчакам да ме уволнят. Съжалявам, че не го направих. Не съм допускала, че седем месеца това нещо ще се бави. Тези седем и още осем, с цел да стартираме новата процедура. Това разминаване аз не зная на какво се дължи. Това беше моето мнение, че нещо, което работи добре, би трябвало да се продължи, само че не зная за какво мнението на други хора и не зная кои тъкмо, защото аз получавам формален отговор, само че не зная кой стои зад това нещо, е, че би трябвало да се търсят и други лечебни заведения с изключение на Виена. И търсихме, и търсихме още толкоз месеци ", уточни доктор Симеонова ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР