Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда

...
Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда
Коментари Харесай

Космическите кучета Белка и Стрелка

Белка и Стрелка са кучета, изпратени в космоса на борда на руския галактически транспортен съд „ Спутник-5 “, първообраз на кораба „ Восток “. Белка и Стрелка, прекарват там два дни – 19 и 20 август 1960 година Животните са били подготвяни за задачата си в продължение на една година.
Целта на опита по изпращането на животни в космоса е да се ревизира успеваемостта на системата на животоосигуряване в космоса и проучване въздействието на галактическото излъчване върху живите организми. Кучетата Белка и Стрелка са първите живи същества, които наред се връщат на Земята след орбитален полет (преди това на 28 май 1959 година краткотраен суборбитален галактически полет правят шимпанзетата Ейбъл и Бейкър).
Белият цвят на козината им разрешавал да бъдат следени елементарно благодарение на мониторите. Белка и Стрелка били научени да реагират с лай на неизправностите.
След няколко месеца Стрелка ражда 6 здрави кученца. Едното от тях е взето персонално от Никита Хрушчов и е изпратено като подарък на Каролин – дъщерята на американския президент Джон Кенеди. В днешно време препарираните животни са изложени в московския Мемориален музей на космонавтиката.
Вижте галактическите кучета в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР