Белка е дребен хищник, който за разлика от много други

...
Белка е дребен хищник, който за разлика от много други
Коментари Харесай

Белка

Белка е малък див звяр, който за разлика от доста други дребни хищни бозайници въобще не заобикаля съседството на индивида и без никакъв боязън живее наоколо до него. Белка се счита за нездравословен див звяр, защото от време на време нанася много вреди на селскостопанските животни.

История на Белка

Белка живее най-вече в Европа. Тя може да бъде срещната и в азиатските региони. Белка населява относително огромен ареал от Пиринейския полуостров чак до Хималаите. Белка може да се срещне и в Съединени американски щати, където е била импортирана особено, с цел да се употребява за рандеман на скъпи кожи. За разлика от други дребни хищници Белка, която е известна от епохи с любопитния си манталитет, не живее в гори, а избира изцяло открити местности, на които може да бъде видян по някой шубрак или дърво. Белка обича местности, в които има скали и едри камъни. Белка може да бъде срещната в планините на 4000 метра надморска височина. Белки се срещат и в градските паркове, където обикалят, с цел да си търсят храна, без да се опасяват от хората.

Характеристики на Белка

Белка е дребно животно - тялото ѝ е дълго от 40 до 55 сантиметра, а опашката ѝ е дълга до 30 сантиметра. Белка доближава до 2-3 кг тегло. Тялото на Белка е тясно и издължено. Крайниците на Белка са релативно къси във връзка с тялото. Опашката на Белка е щедро покрита с пухкава четина. На гърлото си Белка има раздвоено бяло леке, което може да доближава до предните лапи, само че макар че е присъщ белег за това животно, у азиатските типове то от време на време липсва. Козината на Белка е сивкаво-кафеникава и е много твърда на пипане, под нея има мек пласт, който е обагрен в сивкаво-жълтеникаво. За разлика от Златка, на която ненапълно наподобява, Белка няма четина върху стъпалата. Носът на Белка е светлокафяв, ушите са дребни и заоблени, очите са мрачно кафяви, съвсем черни. Белка има дребни зъби, които са доста остри, и мощни челюсти.

С какво се храни Белка

 Белка

Белка е всеядно животно, само че избира на първо място месо. За да се нахрани, Белка излиза на лов и атакува дребни бозайници - най-вече гризачи и млади зайци, а също по този начин и полски мишки и прилепи. Белка се храни също по този начин с дребни птици, както и с яйцата им, а също така похапва инсекти, жаби, червеи и ларви. През лятото Белка на драго сърце похапва плодове. Когато е наоколо до хората, Белка се храни с домашни мишки, плъхове, врабчета, гълъби, пилета и кокошки, домашни зайци. Когато е доста гладна, Белка може да се храни с мърша и даже с боклуци от контейнерите за боклук.

Размножаване на Белка

Размножителният интервал на Белка се пада на летните месеци - стартира при започване на юни и свършва в края на август. Мъжкарите се бият за вниманието на женските и в този интервал могат да си нанесат доста съществени, даже смъртоносни контузии. След чифтосването женската Белка консервира семенната течност в тялото си. Поради тази причина дребните се раждат чак през март или април. Въпреки че самата бременност на Белката трае единствено един месец, на процедура сред чифтосването и раждането минават не по-малко от осем месеца.

По този метод женската обезпечава най-хубавото време, в което да роди и да даде късмет на дребните да оцелеят. Белка ражда не повече от четири дребни, които се появяват на бял свят изцяло голи и слепи. Минава цялостен месец, до момента в който дребните прогледнат, а откакто навършат два месеца, стартират да се хранят независимо. Половата зрялост на Белка настава сред година и половина и две след раждането ѝ.

Любопитни обстоятелства за Белка

Белка постоянно може да си направи скривалище в колиба или на тавана на къща. Тъй като се катери добре, от време на време Белка си прави скривалище в остаряла хралупа. Белка не копае дупки и не употребява дупките на други животни, с цел да ги трансформира в свое жилище. През нощта Белка излиза на лов, а денем избира да спи и да се крие в леговището си. Често Белка се крие в цепнатини на скали и сред едри камъни. Когато си прави скривалище, Белка го постила с четина, пера или мъх.

Въпреки че излиза на лов през нощта, и атакува жертвите си най-вече на лунна светлина, през лятото, когато нощите са по-къси, Белка излиза на лов и по здрач.

Когато не са в размножителен интервал, Белките водят уединен метод на живот и заобикалят контакт с представители на личния си тип. Всяка Белка има територия, която маркира и пази с цената на живота си от други Белки, изключително в случай че те са от същия пол. Площта на територията на една Белка може да доближава до 210 хектара. Всеки ден тя обикаля границите на територията си и ги маркира, с цел да покаже на други представители на типа си, че това място към този момент е заето.

В доста страни ловът на Белка поради козината й не е неразрешен, защото се счита, че този скотски тип не е пред изгубване. Тъй като козината на Белка се счита за по-некачествена спрямо тази на Златка, тя не е толкоз чест обект на лов.

 Белка

В природата Белка живее приблизително три години, само че в случай че се отглежда в злочестина, животът ѝ може да продължи до осемнадесет години. В доста страни Белка се отглежда като домакински любим. Тя елементарно привиква с хората, а в случай че е родена в злочестина, за Белка е напълно естествено да приема хората за свои другари и да се държи като домакински любим. Препоръчва се обаче през нощта Белка да се държи в клетка, с цел да не прегризе кабели и да провокира късо съединяване.

Вреди от Белка

Белка е преследвана като нездравословен див звяр поради навика си да влиза в кокошарници и зайчарници. Когато влезе в курник, с цел да убие и да се нахрани, Белка става извънредно нападателна поради суматохата, която всява у птиците. Затова тя убива всички птици, макар че може да вземе със себе си единствено една. Когато влезе в зайчарник, Белка не постоянно убива всички зайци, тъй като в множеството случаи те се пробват да останат незабелязани за преследващия ги див звяр.

Белка не пропуща и гълъбарници, където се пробва да убие колкото се може повече гълъби.

Белка постоянно нанася вреди на коли, като прегризва кабели и маркучи. Причина за това е фактът, че миризмата на бензина по неразбираема причина притегля Белка. Установено е, че Белка нанася вреди на коли, паркирани през нощта.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР