"Белият хакер" Кристиян Бойков е приключил отношенията си с "ТАД

...
"Белият хакер" Кристиян Бойков е приключил отношенията си с "ТАД
Коментари Харесай

Кристиян Бойков напусна ТАД Груп

"Белият хакер " Кристиян Бойков е завършил връзките си с "ТАД Груп ", компанията, която бе упрекната в хакерство.

Това излиза наяве от профила му в мрежата за определяне на настоятелен контакти LinkedIn. Видно от отбелязването, Кристиян е прекратил трудовите си връзки преди дни - през октомври, а показва, че е работил като експерт по киберсигурност във компанията от февруари 2018. Това води до известно разминаване, защото след ареста на Кристиян от компанията оповестиха, че той е техен чиновник от 2017 година, написа вестник "България през днешния ден ".

Преди да се раздели с работодателя си, Бойков и сътрудниците му форсираха няколко плана, които не съумяха да завършат в точния момент поради акцията на полицията. Това са най-важните, по които са поели задължения, преди прокуратурата да удари компанията. Служителите имали съществени проблеми, защото техниката им бе конфискувана и надлежно останаха и без нужния програмен продукт за разработки в областта на киберсигурността. Все отново с поддръжката на сътрудници съумели да приключват плановете.

Самият Кристиян Бойков и приятелите му не стопират да си вършат подбив с прозвището, което получи това лято. Бойков постоянно посещава един от най-известните клубове за електронна музика в Пловдив, където се прибра, откакто бе пуснат от ареста. Заедно с компанията си се отбелязва на празненства със "Само бели хакери ". Негов другар пък качи в профила му във фейсбук фотография на работещите пръскачки към Народното събрание с въпроса "Защо??? ". Кристиян дава отговор с усмивка, а закачката идва от изказване на прокуратурата, че хакерите от "ТАД Груп " са проникнали в сървърите, командващи пръскачките и са щели да ги включат при прекосяване на публични посетители.

Самият Кристиян отхвърля във компанията да са се занимавали с сходно нещо. Пръскачките пък се оказаха аналогови и след разкритието на държавното обвиняване IT експертът Божидар Божанов разяснява, че има две хипотези към пръскачките. Според него едната е, че чиновниците на "TAД Груп " в действителност са хакнали сървър на "Напоителни системи ", с цел да ревизират има ли електронно ръководени пръскачки, само че се е оказало, че всичко е аналогово. Втората, че чиновниците са се шегували във вътрешен чат, проверяващи са видели известията и без да ревизират има ли действително хакване и дали пръскането се ръководи електронно, е приела, че хакване се е случило, освен това с терористична цел.

Междувременно ползата към свалената голяма база данни от Национална агенция за приходите не стихва, сподели инспекция на вестника в хакерските конгреси. Още през юли там бе качена цялата информация. Първите дни свалянето на гигабайтите с разнообразни данни бе стотици пъти, след което затихна за месеци. От началото на ноември обаче ползата се е възобновил. Има и разнообразни мнения и запитвания по тематиката, от които проличава, че хората зад профилите не са осведомени в елементи с историята. Някои се учудват, че файловете са с дата 1989 година, само че още при започване на мегаскандала стана ясно, че въпреки те да са настоящи, са с дата 10 ноември 1989 година Други се учудват от огромния брой данни в досиетата или разясняват, че след появяването на стотиците хиляди имейли са се нараснали фрапантно непоисканите писма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР