Белият дом задълбочи санкциите срещу Китай с блокиране на две

...
Белият дом задълбочи санкциите срещу Китай с блокиране на две
Коментари Харесай

Решено: САЩ блокират TikTok и WeChat от неделя


Белият дом задълбочи глобите против Китай с блокиране на две известни приложения
(снимка: CC0 Public Domain)

Приложенията TikTok и WeChat на китайските компании Bytedance и Tencent ще бъдат неразрешени за евакуиране в Съединени американски щати от неделя, оповестиха от администрацията на Доналд Тръмп. Решението идва след седмици на спекулации и старания на американските и китайските управляващи да реализират съглашение, което ще разреши на услугите да продължат да работят в Съединени американски щати.

„ Днешните дейности за следващ път потвърждават, че президентът Тръмп ще направи всичко по силите си, с цел да подсигурява националната ни сигурност и да отбрани американците от заканите на китайската комунистическа партия ”, съобщи американският министър на търговията Уилбър Рос, представен от CNET.

„ По напътствие на президента предприехме обилни дейности за битка със злонамереното събиране на персонални данни на американските жители, като в същото време разпространяваме нашите национални полезности, демократични правила, учредени на разпоредбите, и нападателно използване на американските закони и разпореждания ”, добави министърът.

Бъдещето на TikTok в Съединени американски щати е неразбираемо от началото на това лято, откакто Тръмп изрече опасения, че китайската му компания ByteDance може да бъде принудена да дава данни за американски консуматори на китайското държавно управление. ByteDance, от своя страна, твърди, че съхранява потребителски данни в Съединени американски щати с аварийно копие в Сингапур. Компанията увери, че няма да дава данни на китайското държавно управление, в случай че това бъде поискано от нея.
още по тематиката
На 6 август Тръмп подписа изпълнителна заповед, която не разрешава транзакции с WeChat в Съединени американски щати, наричайки месинджъра, благосъстоятелност на китайския колос Tencent, „ забележителна ” опасност за националната сигурност.

Президентът прикани ByteDance да продаде TikTok, в случай че не желае да бъде неразрешена в Съединени американски щати. Той прегледа и възможната договорка сред Oracle и ByteDance, която ще направи американската компания „ приближен снабдител на технологии ” за TikTok в Съединени американски щати, кадърен да се тушира опасенията за националната сигурност.

Уилбър Рос съобщи през днешния ден, че заканите, идващи от WeChat и TikTok, са сходни, само че не идентични, като добави, че и двете съставляват „ недопустим риск за националната ни сигурност ”. По неговите думи, възбраните, оповестени през днешния ден, ще защитят потребителите в Съединени американски щати, като отстраняват достъпа до приложенията и доста понижат тяхната функционалност.

От неделя Министерството на търговията не разрешава „ всяко даване на услуга за разпространяване или поддръжка на мобилни приложения WeChat или TikTok, формиран код или актуализации на приложенията посредством онлайн магазин за мобилни приложения в Съединени американски щати ”, както и „ всяко даване на услуги посредством WeChat мобилно приложение за превод на средства или обработка на заплащания в Съединени американски щати ”.

Допълнителни забрани ще влязат в действие в неделя за WeChat и на 12 ноември за TikTok, в това число възбрана на „ услуги за хостинг в интернет, позволяващи действието или усъвършенстването ” на приложенията и възбрана за потребление на съставния код, функционалности или услуги на мобилните приложения във действието на програмен продукт или услуги, създадени и/или налични в Съединени американски щати ”, гласи информацията от Министерството на търговията.

В известието се отбелязва също, че възбраните в заповедта против TikTok могат да бъдат анулирани, в случай че компанията успее да отговори на опасенията за националната сигурност до 12 ноември. ByteDance, Tencent и китайското посолство във Вашингтон към момента не са коментирали заповедта.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР