Белият дом съобщи, че в края на месеца президентът Джо

...
Белият дом съобщи, че в края на месеца президентът Джо
Коментари Харесай

Байдън посреща лидерите на островните държави в Тихия океан

Белият дом заяви, че в края на месеца президентът Джо Байдън ще посрещне във Вашингтон водачите на островните страни в Тихия океан на фона на увеличаващото се безпокойствие на Съединени американски щати и западните им съдружници от интензивността на Китай в района, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Срещата на върха ще продължи от 28 до 29 септември, като в нея ще вземат участие водачите на Маршаловите острови, Палау, Науру, Кирибати, Папуа Нова Гвинея, Соломоновите острови, Вануату, Самоа, Тувалу, Тонга и Фиджи.

Съобщението за форума бе огласено дни откакто Соломоновите острови постановиха възбрана за достъп на непознати военни кораби до пристанищата им, до момента в който не бъдат преразгледани процедурите за утвърждение. Това ускори опасенията, че Соломоновите острови могат да сключат контракт в областта на сигурността с Китай.

Американското държавно управление реши да провежда форума, откакто предходната седмица катерът на бреговата защита на Съединени американски щати " Оливър Хенри " и патрулният катер на Кралските военноморски сили на Англия " Спей " анулираха планувани визити на пристанища заради бюрократични забавяния.

Съединени американски щати и Англия са измежду страните, които се тормозят, че нов контракт в областта на сигурността с Пекин може да докара до построяването на китайска военноморска база на по-малко от 2000 километра от североизточното австралийско крайбрежие.

Поради това Байдън се съгласи да продаде на Канбера атомни подводници и разпространява формата за разговор в областта на сигурността " Куад " ( " четворката " ), в който влизат Австралия, Индия, Япония и Съединени американски щати. Освен това той даде публичност на възраженията си против дейностите на Китай, свързани с провокациите против Тайван, нарушаването на човешките права на уйгурското малцинство и с напъните бъдат смазани продемократично настроените деятели в Тайван.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР