Белият дом пусна във вторник своето предложение за бъдещите граници

...
Белият дом пусна във вторник своето предложение за бъдещите граници
Коментари Харесай

Белият дом представи проект за карта на бъдещите палестински територии

Белият дом пусна във вторник своето предложение за бъдещите граници на израелската и палестинската страни като част от противоречивия кротичък проект на президента Доналд Тръмп, предава AFP, представена от " Фокус ".
Картата демонстрира региона на Западния бряг, съдържащ към 15 израелски селища, обвързван с Ивицата Газа единствено с тунел. Това механически би изпълнило обещанието на Тръмп за неразделена палестинска страна.
Белият дом съобщи, че бъдещата палестинска страна ще остане демилитаризирана.
" Визията планува демилитаризирана палестинска страна, която да живее умерено паралелно с Израел, като Израел носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан ", се споделя в изказването.
Документът е от 80 страници и че в него се показва, че Йерусалим ще остане " неделима столица на Израел ". Но проектът също по този начин ще обезпечи на палестинците столица в окупиран Източен Йерусалим, сподели американският президент, като уточни, че Западният бряг няма да бъде понижен на половина по проекта.
" Ще работим и за основаването на прилежаща територия в границите на бъдещата палестинска страна, за тогава, когато се изпълнят изискванията за държавност, в това число твърдото отменяне на тероризма ", съобщи Тръмп, като прикани палестинците да извърнат тил на радикалното придвижване " Хамас ".
Наричайки това " историческа опция " за палестинците да реализират самостоятелна страна, Тръмп съобщи, че е писал до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с поддръжка за проекта. " Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му страна, ще остане отворена и неразвита за интервал от четири години ", сподели Тръмп.
Израелският министър председател Нетаняху от своя страна назова оповестяването на проекта на Тръмп „ исторически ден “. Според него това е " реален път към дълготраен мир ", който подсигурява суверенитета на Израел над долината на Йордания.
Нетаняху сподели още, че съгласно проекта палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел. Палестинците ще би трябвало да признаят Израел като еврейска страна, добави още той.
" Твърде доста проекти се опитваха да окажат напън върху Израел да се отдръпна от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, господин президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел би трябвало да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария ", съобщи израелският министър председател.
Реакции
Минути след оповестяването на проекта стана ясно, че палестинските ислямисти от „ Хамас “ отхвърлят договорката на Тръмп, съобщи БГНЕС. Ето и в обобщение реакциите на разнообразни страни, които са директно и не толкоз директно наранени "
Сами Ану Зури, Представителя на палестинската ислямистка формация Хамас, която ръководи Ивицата Газа: " Планът на Тръмп е нападателен и ще провокира доста яд. Изказването му за Йерусалим е нелепост. Градът постоянно ще бъде земя на палестинците.... Палестинците ще се опълчват на този проект и Йерусалим ще остане палестинска земя. "
Айман Сафади, министър на външните работи на Йордания: " Йордания поддържа всеки същински опит за реализиране на обективен и изчерпателен мир, който хората биха приели. " Сафади добави, че единственият метод, да бъде реализиран резистентен мир е установяването на самостоятелна палестинска страна, основана на контрактуваните през 1967 година граници и с Източен Йерусалим като нейна столица.
Хесамедин Ашена, консултант на президента на Иран Хасан Рухани: " Това е договорка сред ционисткия режим и американците. Взаимодействие с палестинците не е в дневния им ред. Това не е кротичък проект, а опит да се наложат и въвеждане на наказания. "
Мохамед Али ал-Хути, водач на подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен: " Планът на Тръмп е явна американска експанзия против Палестина и нейния народ. Това е договорка, финансирана от Саудитска Арабия и ОАЕ, с цел да се бетонира израелската окупация. Хората в района би трябвало да понесат отговорността и да се опълчват на тази заплаха по всеки вероятен, легален метод. "
Изявление на подкрепяната от Иран ливанска формация " Хизбула ": " Предложеният план за израелските поселения е една от най-големите рискове, която цели да отнеме правото на палестинския народ да си върне заграбената земя, която им принадлежи. Той е заплаха за основаване на обществено и демографско напрежение и безредици, които служат само на ползите на врага и неговите експанзионистични цели. "
Доминик Рааб, министър на външните работи на Англия: " Предложението, явно, е съществено. Отразява полагането на обилни старания и отделянето на доста време. Призоваваме водачите да го обмислят съществено и заслужено. Да се замислят дали предлагането няма да е първата стъпка по пътя към обновяване на договарянията. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР