Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи ...

Белият дом официално отказа да сътрудничи на Конгреса за разследването срещу Тръмп.

Белият дом официално отказа на Конгреса на САЩ да сътрудничи за проверката на Доналд Тръмп, започната от депутатите. В писмо, изпратено до лидерите на Демократическата партия в Конгреса от президентството казват, че разследването е "безпочвено" и "невалидно според конституцията", предаде БГНЕС.
Три комисии на Камарата на представителите разследват действията на президента Тръмп. Те проверяват дали трябва да бъде активирана процедура за свалянето му от поста заради незаконни действия. Подозренията са, че Тръмп е опитал да използва държавна помощ за Украйна (400 млн. долара) като разменна монета, за да накара украинците да разследват основния му политически опонент Джо Байдън и сина му Хънтър.
Писмото беше изпратено часове, след като Белият дом забрани на посланика на САЩ в Европейския съюз да даде показания пред разследващите. То беше адресирано до лидера на демократите в долната камара на Конгреса Нанси Пелоси и председателите на трите парламентарни комисии, които провеждат разследването.
В писмото, подписано от юридическия съветник на Белия дом, се казва, че "демократите се опитват да подменят резултата от изборите от 2016 г.", както и че "президентът Тръмп няма да участва в партийното и неконституционно разследване".
Припомняме, че според известното досега Тръмп е поискал от украинския президент Владимир Зеленски да започне разследване срещу Байдън и сина му Хънтър, тъй като Байдън му оказвал "неправомерна помощ" като вицепрезидент на САЩ, докато Хънтър бил в директорския борд на украинската газова компания Burisma Holdings. Съгласно известното досега по медиите, но още непотвърдено от съда, американският президент натискал Зеленски със заплаха, че ще спре 400 млн. долара помощ за Украйна. Тръмп твърди, че Байдън оказвал натиск да бъде уволнен Виктор Шокин, който стана главен прокурор на Украйна през 2015 година, защото проучвал Хънтър Байдън, но всъщност официално се знае, че е имало разследване само на собственика на Burisma Микола Злочевски. Самият Шокин беше забъркан в няколко корупционни скандала и неговият заместник напусна работа именно заради това. А Великобритания разследва Злочевски още преди Хънтър Байдън да влезе в Burisma - синът на Джо Байдън влиза там през 2014 година.
Освен това, американският президент казва, че Байдън заплашвал да лиши Украйна от "милиарди долари" заради сина си, ако не бъде уволнен Шокин. А администрацията на Барак Обама одобрява 1 млрд. долара за Украйна три месеца, след като Шокин е свален от поста си заради обвинения в корупция.
Междувременно проучване на общественото мнение в САЩ показва, че повечето американци не искат Доналд Тръмп да бъде свален от поста заради скандала с Украйна, информира Euronews.
Повече от половината анкетирани описват като "сериозни" обвиненията към президента, че се е опитал да накара чужда държава да разследва политическия му съперник Джо Байдън. В същото време, обаче, 49% от анкетираните не искат Тръмп да бъде изгонен от Белия дом за това, срещу 43%, които искат импийчмънт.
Проучването е направено след публикуването на разговора между Тръмп и украинския президент Владимир Зеленски, който е в основата на скандала. Въпреки че според някои има инкриминиращи моменти в този разговор, позициите на Доналд Тръмп и Джо Байдън в очите на избирателите не са се променили.
"Основният извод от проучването е, че тази история не пренареди картите в политическата борба", казва Бил Макинтърф, един от социолозите, провели проучването.
"Все още сме в началото на скандала. Нещата могат да се променят", казва Питър Харт, друг от експертите, провели проучването.
Ако има нещо, около което американците се обединяват, то е че обвиненията към Тръмп не са маловажни. 47% от анкетираните наричат случая "сериозен" или "изключително сериозен", докато тези, които го определят като "фалшив" или "без стойност" са 28%.
От мненията на хората личи, също така, че гражданите не вярват особено на своя президент. Попитани дали се доверяват на думите на Доналд Тръмп, че е бил "честен и искрен" по въпроса за разговора си със Зеленски, 38% казват, че му вярват, докато 51% смятат, че не казва истината.

Източник: actualno.com