Белият дом най-накрая официално обяви отпускането на две партиди военна

...
Белият дом най-накрая официално обяви отпускането на две партиди военна
Коментари Харесай

Как системите Patriot ще променят характера на военните операции в Украйна

Белият дом най-сетне публично разгласи отпущането на две партиди военна помощ за въоръжените сили на Украйна в размер на $1,85 милиарда Освен всичко друго, Украйна ще получи съвременни американски зенитно-ракетни системи Patriot, за което формален Киев упорства през последните няколко месеца.

Обемите на доставките са релативно дребни - единствено един ракетен дивизион. Въпреки това, както означават в диалог с IA REGNUM специалисти, които проучват хода на доставките на западни оръжия за въоръжените сили на Украйна, казусът с доставките на системи за противовъздушна защита на НАТО би трябвало да се преглежда по-глобално.

Според военните специалисти една по-глобална тематика е останала незабелязана на фона на диалозите за Patriot. НАТО като цяло преформатира украинската Противовъздушна отбрана съгласно личните си стандарти. Това се дължи на чисто практическа нужда: в Украйна не се създават зенитни ракети за съществуващите системи, а в руско време всичко належащо за Противовъздушна отбрана се произвеждаше на територията на РСФСР.

Системите в руски жанр се заменят, тъй че на въоръжените сили на Украйна да могат да доставят муниции, които НАТО може да създава / получава от хранилища. И това е по-лесно, в сравнение с да се реализира съглашение със страни, които имат руски системи за противовъздушна защита в някакво доста количество.

Не единствено " Патриоти " се доставят в Украйна. В четвъртък, 22 декември, френските управляващи публично оповестиха предаването на зенитни системи Crotale на въоръжените сили на Украйна. В този случай можем да приказваме освен за обособени доставки, само че и за преформатиране на украинската Противовъздушна отбрана като такава.

Съветските системи за дребен, междинен и огромен обхват на деяние се заменят с плюс или минус аналози на НАТО. Както означават военните специалисти, с цел да опростим нещата, американските системи за противовъздушна защита Avenger, доставени на ВСУ, са (по отношение на техническите характерности и естеството на изпълняваните задачи) като нашите Стрела-10, HAWK и Crotale - това е плюс или минус нашия Тор, единствено че по-лош, а NASAMS и IRIS-T са западният отговор на системата за противовъздушна защита Бук.

Добавете към това немските съоръжения Gepard, които са съвсем копирани от нашата Тунгуска, и ще получите цялостно преформатиране на украинската Противовъздушна отбрана на всички равнища едновременно. Дългата ръка е Patriot, Противовъздушна отбрана със междинен обхват - IRIS-T и NASAMS, Противовъздушна отбрана с дребен и близко-среден обхват са Hawk, Crotale, Avenger и Gepard.

По мнението на специалистите, самите системи за Противовъздушна отбрана на НАТО са по-лоши от нашите. Причината за това е, че за НАТО преди всичко е значима тактиката за преодоляване на въздуха, в която на Противовъздушна отбрана кардинално се отрежда второстепенна роля. В Съюз на съветските социалистически републики противовъздушната защита е създадена точно за да се попречи на самолетите на НАТО да преобладават във въздуха. Така че несъмнено не си коства да чакаме тук качествена смяна на обстановката в интерес на Въоръжените сили на Украйна.

Но има и други аспекти. Първо, с прехода към западни модели системи за противовъздушна защита украинската войска като цяло отстранява всички проблеми с ремонта / поддръжката и производството на муниции за себе си.

Второ, за въоръжените сили на Украйна се взема решение въпросът с насочването и целеуказването, защото техните системи за Противовъздушна отбрана ще бъдат интегрирани в осведомителната система на НАТО. Това се отнася за целеуказване от самолети за радиоелектронно разузнаване на НАТО, които, апропо, интензивно кръжат по границите, както и от разследващите дронове.

В резюме: новите доставки няма да разрешат на Украйна да смъкна всички ракети едновременно, макар упованията на Киев. Но те ще вземат решение въпроса за консолидираното на украинската войска в системата на НАТО.

Добавяме, че американските системи за противовъздушна защита в конфликт с действителен съперник демонстрираха своята накърнимост. Например, те доста отстъпват на иранските ракети, които съгласно редица западни медии ще бъдат доставени на Русия (припомняме, съгласно западни публицисти Русия и Иран са постигнали съглашение за доставката на Fateh- 110 и балистични ракети от клас Zolfaghar. Наистина, в Москва не удостоверяват това).

„ Що се отнася до противодействието на противовъздушната защита от западен вид, би трябвало да се означи, че балистичните ракети по принципостават сложна цел за противовъздушната защита. Това е добре илюстрирано от образеца на военните интервенции на Саудитска Арабия против йеменските хусити, където противовъздушната защита на кралството, построена върху западни системи - същите системи за противовъздушна защита Patriot, не може да подсигурява, че ще покрие всички значими зони от ракетни офанзиви от хуситите.

И по време на известния ирански удар по базата Айн ал-Асад в Ирак, употребена от американците при започване на 2020 година, след убийството на военачалник Солеймани от американците, системите на НАТО се демонстрираха надалеч не от най-хубавата си страна “, написа експертът-иранист, създател на книгата „ Персийски бастион ” и редица публикации по тематиката за Близкия изток, Юрий Лямин.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР