Белият дом е готов да финансира директно американците, подкрепяйки предложението

...
Белият дом е готов да финансира директно американците, подкрепяйки предложението
Коментари Харесай

Вашингтон продължава със стимулите

Белият дом е подготвен да финансира непосредствено американците, подкрепяйки предлагането на сенаторите републиканци Мит Ромни и Том Котън - радикално друг метод спрямо мероприятията след финансовата рецесия от 2008-а когато банките и автомобилните компании получиха лъвския къс от избавителните фондове. Министърът на финансите на Съединени американски щати Стийвън Мнучин съобщи, че администрацията дискутира с Конгреса изпращането на чекове на хората през идващите две седмици, с цел да се смекчи икономическия удар от пандемията. На брифинга за публицисти на 17 март Мнучин добави, че президентът Донълд Тръмп го е инструктирал да "направи това тъкмо в този момент ".

Смяната на целите е наложена от бързото разпространяване на COVID-19 на американска земя и слагането на от ден на ден обитаеми места и щати под карантина. Първоначалният план на държавното управление беше да се понижат налозите върху приходите, само че резултатът от тази мярка ще доближи до хората след месеци. Докато директните заплащания са бърз и ефикасен метод за помощ сега когато цели промишлени браншове стопират работа и от ден на ден американци губят работните си места.

Конгресът е податлив да поддържа концепцията за директните заплащания. Още през предходната седмица група сенатори демократи под управлението на Майкъл Бенет от Клорадо, Кори Букър от Ню Джърси и Шеръд Браун от Охайо, предложиха да се одобри закон за превеждането на по 4500 щ. $ на съвсем всеки възрастен и дете в Съединени американски щати през тази година като част от държавната стратегия за поддръжка на приходите и за превъзмогване на икономическия спад, породен от ковид.

Мнучин заяви също, че Тръмп е изискал да се отсрочат за 90 дни данъчните заплащания без никакви спомагателни комисионни и наказателни лихви. На физическите лица е позволено да отсрочат вноските на суми до 1 млн. щ. $, а на корпорациите - до 10 млн. $. Което ще инжектира 300 милиарда $ в щатската стопанска система. Онези пък, които могат да внесат налозите си сега, да го създадат, тъй като на доста от тях преведените суми ще бъдат възобновени отчасти или изцяло

От своя страна, президентът Тръмп заяви на конференция на 17 март, че администрацията уголемява обсега на гратис тестваните за вируса лица и ще изиска от Конгреса да налее общо 850 милиарда щ. $ под формата на спомагателни тласъци в стопанството. Защото, както акцентира Тръмп, "в момента най-важната задача е да се избавим от вируса и откакто той бъде надвит, нещата още веднъж ще тръгнат нагоре ".

Белият дом поддържа и настояването на американските самолетни компании за финансиране в размер на 50 милиарда щ. $ под формата на кредитни гаранции, данъчни облекчения и безплатна помощ. В тази сума не са включени поисканите от летищата в страната 10 милиарда $, нито необявената сума, която "Боинг " договаря за себе си и за доставчиците си. Обмислят се и способи за поддръжка на бранша на туристическите пътувания с кораби.

На конференцията на 17 март Тръмп даде обещание "100% поддръжка за самолетните компании ". Мнучин, от своя страна, добави, че това няма да е държавна избавителна акция, тъй като, "ако се обезпечи ликвидност на положителния бизнес в границите на три до шест месеца против гаранции, това не е безплатна помощ ".

Действията на Белия дом бяха оповестени часове откакто Федералният запас даде обещание да поддържа потока от заеми към семействата и бизнеса като стартира да купува търговски бумаги - краткосрочни записи на заповед, полици и акредитиви, които фирмите употребяват, с цел да финансират активността си. За да влезе в деяние, програмата би трябвало да бъде утвърдена от Мнучин, чието ведомство ще даде на централната банка кредитна отбрана в размер на 10 милиарда щ. $ от Валутния стабилизационен фонд на финансовото министерство.

В особено извление Федералният запас уточни, че "пазарът на търговски бумаги финансира непосредствено необятен диапазон от икономическата интензивност " и добави, че обезпечава "заеми и финансиране на отговорностите за коли и ипотеки, както и средства за посрещане на оперативните потребности на голям брой компании ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР