Белият дом беше обвинен, че е прекъснал видеовръзката на тайвански

...
Белият дом беше обвинен, че е прекъснал видеовръзката на тайвански
Коментари Харесай

САЩ прекъснаха видео на тайвански министър на конференция

Белият дом беше упрекнат, че е прекъснал видеовръзката на тайвански министър, откакто по време на конференцията за народна власт предходната седмица картата в презентацията на министъра е показвала острова с друг цвят от този на Китай. Вероятно спирането на видеото е било за да не се разгневи Пекин, написа " Гардиън ".

По време на полемика в петък видео с Одри Тан, министър на цифровите технологии на Тайван, беше сменено единствено с аудио.

Картата, употребена в презентацията на Тан, е направена от южноафриканската неправителствена организация Civicus, която класира света по неприкритост на гражданските права. На нея Тайван е маркиран в зелен о, което го прави единствената районна единица, разказана като " отворена " , до момента в който всички останали, в това число няколко съдружници и сътрудници на Съединени американски щати, които също участваха в срещата на върха, са показани като " затворени ".

Китай, Лаос, Виетнам и Северна Корея също бяха оцветени в алено и обозначени като " затворени ".
 27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна защита на Тайван
27 китайски самолета влязоха в зоната за противовъздушна защита на Тайван

Засега няма коментар от Пекин...

Според източници на Ройтерс, картата е предиздвикала чиновници в Съвета за национална сигурност на Белия дом да изразят угриженост. По-късно на екрана на видеото с тайванската министърка е било изписано следното: " Всяко мнение, изразено от лицата в този панел, е мнението на съответното лице и не отразява безусловно възгледите на държавното управление на Съединените щати ".

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай, който счита Тайван за своя отцепническа провинция, са извънредно обтегнати. Миналия месец китайският президент Си Дзинпин съобщи пред американския си сътрудник Джо Байдън , че би била " като игра с огъня " и че " тези, които си играят с огъня, ще изгорят ". В същото време, въпреки да оказва помощ на демократично управлявания остров да разшири интернационалните си връзки, Вашингтон не желае да бъде виждан като извършител на десетилетната си политика на " стратегическа двоякост " във връзка с Тайван.
 Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван
Блинкън: Съединени американски щати и съдружниците ще работят, в случай че Китай нападне Тайван

За доста страни в района и отвън него нарушение на статуквото е забележителна опасност за мира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР