Белия дом във вторник направи коментар за изтеклия строго секретен

...
Белия дом във вторник направи коментар за изтеклия строго секретен
Коментари Харесай

САЩ и Египет отричат за ракетите за Русия

Белия дом във вторник направи коментар за изтеклия строго конфиденциален американски документ, в който се твърди, че Египет възнамерява да достави на Москва смъртоносни оръжия.

На конференция, извършена на борда на Air Force One по маршрута му за Ирландия, представители на Белия дом бяха запитани дали Вашингтон се е обърнал към Египет, откакто Washington Post цитира отчет в понеделник за изминал строго конфиденциален американски документ, който сякаш демонстрира, че Египет възнамерява да достави скрито 40 000 ракети на Русия.

" Няма да приказвам за валидността на тези документи, само че ще ви кажа, че не видяхме индикации, че Египет дава смъртоносни оръжейни качества на Русия, сподели представителят на Съвета за национална сигурност за стратегически връзки Джон Кърби пред кореспонденти. Военните на Съединените щати имат дългогодишни връзки в региона на защитата с Египет, които датират от доста години. Египет оказва помощ да играе потребна роля във връзка с някои от договарянията, които се водят в района, изключително в тези срещи, които се случиха сред Израел и Саудитска Арабия, в които Египет изигра роля и Съединени американски щати са признателни за това ", добави той.
 Египет възнамерявал скрито да изпрати 40 000 ракети на Русия
Египет възнамерявал скрито да изпрати 40 000 ракети на Русия

Планът трябвало да остане в загадка, с цел да се избегнат " проблеми със Запада "

Египетски източник отхвърли за Al-Qahera News изказванията, че Египет е доставял на Русия смъртоносни оръжия, описвайки изтеклите документи като небивалица.

Също във вторник представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че известията за хипотетичните доставки на ракети от Египет за Русия наподобяват като следващата дезинформационна акция и би трябвало да се третират като такива.

Кайро поддържа отворени линии за връзка както с Киев, по този начин и с Москва в опит да насърчи договарянията и мирното споразумяване.

Кайро също прикани няколко пъти за неотложно преустановяване на интервенциите във войната в Украйна , с цел да отвори пространство за политическо решение.

Документите, които бяха оповестени на уеб сайтове като Twitter и Reddit, са етикетирани като секретни и наподобяват на рутинни актуализации, които Съвместният щаб на американската войска би произвеждал всекидневно, само че не и да популяризира обществено.

Припомняме, че от изтеклите в интернет пространството документи на американското разузнаване стана ясно, че Египет е възнамерявал скрито да създаде и изпрати към 40 000 ракети на Русия, с цел да попълни изчерпаната ѝ наличност от муниции в продължаващата война с Украйна. 

Класифицираният документ, от който става ясна тази информация, е с дата 17 февруари.

Твърди се, че египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси е провел среща с висшето военно управление, на която е било разисквано и даването на артилерийски снаряди и барут на Русия. Ел-Сиси е изискал от чиновниците си да пазят проекта в загадка, " с цел да избегнат проблеми със Запада ".

В края на януари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън се срещна с Ел-Сиси в Кайро, след което Държавният департамент излезе с изказване, че Блинкън " показва солидарността на Съединените щати с Египет, защото страната се бори с икономическото влияние на бруталната война на Русия в Украйна ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР